– U Beogradu i drugim gradovima Srbije danas će brojnim programima namenjenim čitaocima biti obeležen Svetski dan knjige, a u Sremskim Karlovcima biće svečano proglašen početak Godine knjige i jezika u Srbiji.

U Sremskim Karlovcima, u zgradi Magistrata, u podne će biti otvoren Prevodilački centar, koji će biti zadužen za podsticanje prevođenja dela srpske književnosti na strane jezike. Prevodilački centar će otvoriti predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović, a na svečanosti će govoriti i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović. Ministarstvo kulture Srbije proglasilo je 2010. godinom knjige i jezika, i u skladu s tim najavilo niz akcija posvećenih unapređenju domaće izdavačke delatnosti i promocije srpske književnosti u inostranstvu, uz posebno podsticanje prevođenja dela domaćih autora na strane jezike. U Biblioteci grada Beograda danas će, u periodu od 11 do 13 sati, poznate ličnosti, muzičari, pisci, glumci, sportisti i političari izdavati knjige svojim sugrađenima, a zainteresovani će moći da se učlane u biblioteku po promotivnoj ceni od 400 dinara. Ove godine učešće u akciji najavili su Nataša Miljković, Ana Stanić, Tanja Bošković, Aleksandra Kovač, Vesna Dedić, Ljuba Tadić, Kiki Lesendrić, Đorđe Vukadinović, Rada Đuričin, Danica Ristovski, Aleksandar Dunić, Vladimir Kecmanović i drugi.

Raznovrsne programe povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava najavile su i brojne domaće izdavačke kuće, koje su pored susreta čitalaca s piscima, prikupljanja knjiga za biblioteke u Srbiji i drugih humanitarnih akcija, pripremile i specijalne popuste za kupce svojih izdanja. Svetski dan knjige, koji se proslavlja u celom svetu 23. aprila, prema odluci Uneska iz 1995. godine, već nekoliko godina obeležava se i u Srbiji. Na ideju da se obeleži dan kada su preminula tri velika književnika, Migel Servantes, Vilijem Šekspir i Garsilasko de la Vega, došli su 1926. godine knjižari u Barseloni, koji su odlučili da svakom kupcu knjige 23. aprila poklone po jedan cvet.

Otkrivanje spomenika knjizi

Vršac – Na Svetski dan knjige, Književna opština Vršac priređuje hepening pod nazivom Spomenik knjizi. Spomenik knjizi otkriva danas u 17 sati na Pozorišnom trgu u Vršcu predsednik KOV-a Petru Krdu koji poručuje: äNe bojte se, knjiga nije propala, jer bi zajedno sa njom propao i svet. Ubeđen sam da će knjiga nadživeti svoj spomenik. Našu akciju treba shvatiti kao počast knjizi.“ Tokom ove neobične akcije KOV-a članovi ove jedinstvene organizacije pisaca i ljubitelja književnosti prirediće i dve beskrajne aleje knjiga koje će voditi pravo u svet nedokučivih svetlosti Gutenbergove galaksije.

Aforizmi povodom Svetskog dana knjige

Vranje – Udruženje književnika Vranja (UKV) večeras će u velikoj Sali Skupštine opštine Surdulica održati veče savremenog satiričnog aforizma. Aforizme će govoriti pisac sa Kosova i Metohije milan Ilić Maja, Dragan Miljković iz Surdulice i Dušan Djordjević i Vojkan Ristić iz Vranja. Veče se održava u okviru aktivnosti kojima UKV obeležava 23. april Svetski dan knjige. Udruženje je formirano u decembru prošle godine i okuplja dvadesetak pisaca sa juga Srbije i Kosova i Metohije. K. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari