Plavo pozorište obeležava 20 godina postojanja od 4. do 7. decembra u Beogradu međunarodnim pozorišnim susretom pod nazivom „Transgresija/prekoračenje“. Učesnici susreta su dugogodišnji saradnici Plavog pozorišta, iz Poljske, Nemačke i Italije, kao i kolege iz Beograda. Program ovog događaja se sastoji iz pozorišnih predstava, prezentacija, predavanja, diskusija, seminara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Plavo pozorište je osnovano 4. decembra 1995. Toga dana je izvedena premijera predstave „Sonet bez naslova“, u režiji Nenada Čolića i Masima Đanetija, u tadašnjem Cinema REX-u. Dve decenije kasnije, susret kojim ovaj teatar-trupa obeležava svoj jubilej, počeće tačno na dan osnivanja ove nezavisne pozorišne trupe, večeras u 20 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju, koncertom Plavog pozorišta.

Dnevni programi susreta će se odvijati u Plavom pozorištu u zgradi BIGZ-a. U subotu, 5. decembra, na programu su prezentacija Zigmara Šredera, reditelja Teatarlabora iz Bilefelda, „Laboratorija različitosti“, od 11, kao i sesija „U povodu jedne pozorišne tradicije“ od 17 u kojoj učestvuju pozorišni umetnici iz Beograda – DAH teatar, ISTER teatar, POD teatar, Hleb teatar, Asocijacija Miraž, Jelena Bogavac, PLAVO pozorište. Moderator sesije je Dijana Miloševič, rediteljka DAH teatra.

U nedelju, 6. decembra od 11 sati, održaće se predavanje Kamile Klamut, glumice Teatra ZAR i saradnice Grotovski instituta iz Vroclava, posvećeno rodonačelniku antropološkog pozorišta, Ježiju Grotovskom, pod nazivom „Grotovski, prošlost i sadašnjost. I oni koji su njime inspirisani“. Od 17 sati biće održana prezentacija „Centra za razvoj ljudske i kreativne dimenzije – Santa Libera“, Masima Đanetija, reditelja i pedagoga Kulturno-umetničke asocijacije Aletheia iz Milana, a sat kasnije počinje razgovor „Jedno pozorišno prijateljstvo“, između Masima Đanetija i Nenada Čolića, reditelja i glumca Plavog pozorišta. U subotu i nedelju, 5. i 6. decembra od 14 do 16 sati će takođe biti održan i seminar Asocijacije Aletheia, pod nazivom „Motivacija i kreativnost: duel ili ples?“

Večernji programi će se održavati u Centru za kulturnu dekontaminaciju i Kulturnom centru REX. U subotu, 5. decembra, od 20 u CZKD, na programu je „Kamil“, predstava Kamile Klamut iz Teatra ZAR i Grotovski instituta iz Vroclava, posvećena poslednjim danima vajarke Kamil Klodel. U nedelju, 6. decembra od 20 u REX-u biće izvedena predstava nemačkog pozorišta Teatarlabor „Seansa“, inspirisana slikama Edvarda Hopera. Susret zatvara predstava „Ines i Garsen“, u izvođenju Asocijacije Aletheia iz Milana, bazirana na tekstu „Iza zatvorenih vrata“ Žan-Pol Sartra, u ponedeljak, 7. decembra, od 20 sati u REX-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari