Na Kulturnoj olimpijadi u Londonu, u petak 11. maja sa velikim uspehom premijerno je izvedena predstava Narodnog pozorišta u Beogradu – Šekspirov „Henri Šesti“ u režiji Nikite Milovojevića.


Poseban značaj ovog nastupa predstavlja i činjenica što se sa scene tog mitskog pozorišta prvi put, u 400 godina postojanja, čuo srpski jezik, što, zaista, predstavlja veliku čast i služi na ponos i Narodnom pozorištu i Srbiji. Prve replike izgovorio je Predrag Ejdus, a ansambl beogradskog nacionalnog teatra pozdravljen je dugim aplauzom sa punih galerija ovog impresivnog pozorišnog zdanja.

Kulturna olimpijada počela je 23. aprila kao uvertira letnjim olimpijskim igrama, a tokom šest nedelja pozorišne trupe iz 37 zemalja prikazaće svih 37 Šekspirovih dela na isto toliko jezika.

U ovoj tragikomediji, sa elementima groteske, naslovnu ulogu tumačio je Hadži Nenad Maričić, a u podeli su bili i Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Boris Pingović i drugi.

Istog dana, 11. maja, u edukativnom centru Glob teatra otvorene su i dve izložbe – „Pozorje Laze Kostića“ autora Zorana Maksimovića i „Omaž Šekspiru“ autora Dragana Stojkova, a održano je i predavanje na temu „Šekspir u Srbiji“. Predstava je izvedena i reprizno juče u matine terminu.

Beogradska premijera „Henrija Šestog“ biće održana 9. juna na Sceni „Raša Plaović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari