Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne meša se u rad Vlade kada je reč o izbegličkoj krizi i reakcijama na novonastalu situaciju u vezi sa eventualnim zatvaranjem granica u regionu. Kako je Danasu rečeno u kabinetu predsednika države, Vlada je ta koja prati događaje na dnevnom nivou, tako da Tomislav Nikolić prepušta premijeru Aleksandru Vučiću da daje ocene i iznosi zaključke.

Premijer Srbije sazvao je u utorak tim povodom sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, ne učestvuje predsednik Republike, a premijer se u ovom slučaju pojavljuje u svojstvu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je nadležan za zakazivanje sednica tog tela. Biro za koordinaciju čine direktori službi bezbednosti i sekretar Saveta, a po pozivu u radu mogu da učestvuju predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, direktor policije i načelnici uprava policije, republički javni tužilac, kao i rukovodioci drugih državnih organa, organizacija i institucija.

Imajući u vidu da Savet za nacionalnu bezbednost nije zasedao od početka izbegličke krize, odnosno da premijer Vučić i dalje obavlja i funkciju sekretara tog Saveta, iako je, po zakonu, morao da da ostavku odmah po preuzimanju funkcije premijera, jasno je da je Birou za koordinaciju službi bezbednosti prepušten u potpunosti zadatak upravljanja kriznim bezbednosnim situacijama u državi.

„Predsednik Nikolić ostavlja premijeru Vučiću da daje ocene i iznosi stavove, jer je Vlada Srbije u posedu svih novonastalih činjenica i okolnosti. Vlada dnevno i operativno prati razvoj izbegličke krize, najave zatvaranja granica, i ostalih faktora koji su važni za ovaj slučaj“, ističu sagovornici Danasa u kabinetu predsednika Nikolića.

Kako nam je rečeno u diplomatskim izvorima bliskim predsedniku Srbije, stav Tomislava Nikolića u vezi sa mogućim zatvaranjem granica u regionu zasnovan je na činjenici da nema jedinstvenog stava u EU.

„Ako nema jedinstvenog stava, ako svaka zemlja počne da vaga shodno sopstvenim merilima, gde smo mi tu? Dovoljno je to što neke članice EU dobijajupomoć u vidu desetina i stotina miliona evra zbog smeštaja i tranzita izbeglica, a Srbiji dodeljuju par miliona. A u međuvremenu Francuska zatvara granicu, na Merkelovu se vrši pritisak, Poljaci izgleda isto zatvaraju, znamo šta misli Ma?arska, Austrija i Slovenija zatvaraju, i šta sad?“, ističu sagovornici Danasa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je uoči sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da Slovenija i Austrija već dižu žičane ograde na svojim granicama, ali da je Srbija spremna za svaki mogući scenario i dodao da je nivo bezbednosti u zemlji podignut na viši nivo. Ministar je ukazao da bi moglo da se dogodi da se za pet dana u Srbiji zadrži i do30.000 izbeglica. „Slovenija i Austrija su zapretile da će zatvoriti granice pa se polako usporava kretanje migranata. Predviđeno je da oko 2.000 migranata dnevno uđe u te zemlje, ali Srbija to ne može da prihvati jer šta da radimo ako kod nas uđe 8.000 ljudi a dnevno možemo da pustimo samo 2.000. Zbog toga tražimo pomoć Evrope“, rekao Stefanović gostujući u Dnevniku RTS.

Dodao je da će na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti predložiti mere koje mogu da dovedu do rezultata.

„Naravno, premijer će odlučiti o tome. Mi smo odlučni i odgovorni i prema građanima Srbije, ali i prema migrantima koji prolaze kroz Srbiju“, napomenuo je Stefanović.

Srbija, prema njegovim rečima, pokušava da bude korektan partner sa svim državama u regionu. „Naši susedi su međutim svesni da mi možemo u manjem broju da usporimo kretanje migranata ali da ne možemo da ih ostavimo

ovde. Niti oni to žele, niti mi možemo da ih prihvatimo, objasnio je Stefanović.

On je istakao da se razmatraju različite informacije koje stižu iz Evrope. „U smislu migracionih tokova za nas je bitna odluka Nemačke i ako ona donese odluku o usporavanju kretanja izbeglica, to će za nas biti problem“, ocenio je Stefanović.

Premijer Srbije, kako je rekao, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, ne donosi odluke na osnovu dnevne politike. „Mi ćemo pratiti šta se dešava i bez obzira šta se bude dešavalo, Srbija neće biti nespremna jer se pripremamo za sve scenarije“, istakao je Stefanović.

Predsednik Vlade Srbije dočekaće sutra generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji će boraviti u dvodnevnoj poseti Srbiji. Kako je saopšteno iz Nemanjine 11, doček je planiran na Aerodromu „Nikola Tesla“.

Narednog dana, u petak, 20. novembra, planiran je doček i ispred Palate Srbija.

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu odbrane, ta poseta je dogovorena ranije i nije u direktnoj vezi sa terorističkim napadom u Parizu, odnosno novonastalom bezbednosnom i izbegličkom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari