Zorana Mihajlović, ministarka energetike u ostavci, do danas ima rok da iskoristi svoje pravo da se izjasni o postupku koji protiv nje vodi Agencija za borbu protiv korupcije povodom sumnji da je prekršila zakon time što je kao državni funkcioner slala stranačke poruke u izbornoj kampanji.

U ovoj nezavisnoj regulatornoj instituciji Danasu je rečeno da je obaveštenje kojim je protiv ministarke pokrenut postupak radi utvrđivanja povrede odredaba Zakona o Agenciji 12. februara dostavljeno Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. Njime se, u skladu sa Zakonom, Zorani Mihajlović ostavlja rok od 15 dana da se izjasni. Rok ističe danas.

Kako nam je objašnjeno, ministarka u ovom roku ima pravo, ali ne i obavezu, da se izjasni o okolnostima slučaja. „Ukoliko ministarka Mihajlović dostavi Agenciji svoje izjašnjenje, prilikom odlučivanja će biti cenjeni njeni navodi. Ukoliko se ne izjasni u ostavljenom roku, Agencija će i bez njenog izjašnjenja, na osnovu činjenica utvrđenih i dokaza prikupljenih u postupku, doneti odluku u skladu sa odredbama Zakona o Agenciji“, navode u Agenciji.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je 11. februara u odgovoru Danasu na pitanje da li ministarka Mihajlović krši odredbe Zakona time što gotovo svakog dana obilazi elektrane, kopove i druga javna preduzeća, tokom kojih neretko daje i političke izjave, navela da prikuplja podatke o ponašanju i izjavama ministarke, kao i da će na osnovu prikupljenih podataka i dokaza, kao i izjašnjenja ministarke, utvrditi da li je došlo do povrede Zakona.

Zorana Mihajlović je preko medija žestoko reagovala, rekavši da optužbe da je zloupotrebila državnu funkciju u političke svrhe apsolutno ne stoje i da govore da je Agencija „više zainteresovana za privlačenje pažnje javnosti senzacionalističkim naslovima u medijima nego za praćenje zakonitosti rada nosilaca javnih funkcija“.

Agencija je ministarki odgovorila, takođe javno, da ni u jednom trenutku nije osporeno pravo funkcionera da u kampanji nastave da rade svoj posao i da im je to i obaveza. „Ali, ono što ne smeju da čine radeći svoj posao i nastupajući u medijima u svojstvu državnih funkcionera jeste da iznose stavove i daju obećanja u ime svoje političke stranke. Ne smeju ni da koriste ono što im je država stavila na raspolaganje radi obavljanja državnih funkcija u svrhu promovisanja svojih političkih stranaka“, rečeno je Danasu tada u Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari