Bakojani na meti Petkovića zbog izjava o velikom broju preduslava za ulazak Kosova u SE 1Printskrin ERTNEWS

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani izjavila je danas da nijednom kandidatu za članstvo u Savet Evrope do sada nije traženo da sprovede toliki broj reformi kao Kosovu na šta je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovorio da Priština još nije formirala Zajednicu srpskih opština.

Bakojani, autorka pozitivnog izveštaja o prijemu Kosova u SE, kazala je danas da ni od jednog kandidata za člana nikada nije traženo da preduzme toliko reformi pre nego što je izveštaj iznesen na raspravu, te da je to verovatno razlog zašto je 83 odsto poslanika glasalo za njen izveštaj, piše kosovski sajt Reporteri.

Ona je u izveštaju opisala je Kosovo kao funkcionalnu parlamentarnu demokratiju sa jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa i osnovnim ljudskim pravima.

Bakojani je rekla da je za postizanje pozitivnog mišljenja u Skupštini SE bilo potrebno 300 dana misije u Prištini, Severnoj Mitrovici i Briselu, tim specijalizovanih advokata i desetine sastanaka sa vladama, ambasadorima, predstavnicima Srbije, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, nevladinim organizacijama i međunarodnim organizacijama.

„To je verovatno razlog zašto je 83 odsto Skupštine glasalo za Izveštaj“, naglasila je ona u mišljenju objavljenom u „Evropskom zapadnom Balkanu“, prenosi onlajn list Reporteri.net.

Petković je na današnju izjavu Bakojani odgovorio putem društvene mreže Iks navodeći „da se ne zna šta je gore – da li njen nakaradni izveštaj o Kosovu za Savet Evrope ili sve što govori u odbranu tzv Kosova“.

„Sram Vas bilo, Dora Bakojani! Pominjete navodne brojne reforme koje su stavljene tzv. Kosovu za članstvo u SE, a reč niste rekli da Priština 11 god nije formirala ZSO, da hapsi i prebija Srbe“, naveo je Patković.

Dodao je da u njenom „sramnom“ izveštaju nema reči o tome da „Priština 10 meseci zaustavlja srpsku robu, ukida dinar i zabranjuje plate i penzije Srbima, da sprovodi etničko čišćenje Srba, vrši institucionalno nasilje, da nameće lažne gradonačelnike na severu, preorava srpska groblja i otima srpsku imovinu“.

Bakojani je u izjavi koju prenose Reporteri navela da u svom izveštaju nije dala stav o državljanstvu Kosova ali da ju je uprkos tome napalo rukovodstvo u Srbiji.

„I pored svega navedenog, lično sam bio na udaru rukovodstva Srbije. Opisali su me kao ‘bestelesnog izdajnika’ koji podriva bilateralne odnose naših zemalja. Ništa ne može biti dalje od realnosti“, rekla je ona.

Nakon što je 16. aprila u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ubedljivom većinom izglasala prijem Kosova u članstvo, poslednju reč ipak daju ministri spoljnih poslova zemalja članica. Redovni godišnji sastanak ministara održava se sredinom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari