Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun juče popodne je odvojenim razgovorima sa predsednikom Srbije, mandatarom i šefom srpske diplomatije Tomislavom Nikolićem, Ivicom Dačićem i Vukom Jeremićem započeo dvodnevnu posetu Srbiji. On se novinarima obratio samo posle razgovora sa Jeremićem. Iako se iz izjava prvog čoveka UN i šefa srpske diplomatije ne bi dalo zaključiti, jedna od glavnih tema Banove posete Beogradu bilo je Kosovo.

Tomislav Nikolić zatažio je od Ban Ki Muna da se „razgovori sa privremenim vlastima u Prištini od sada vode uz prisustvo predstavnika UN“. Predsednik Srbije istako i da bi „UN trebalo da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država – članica UN i sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244 SB“, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Ban Ki Mun je rekao novinarima da UN zalažu za rešavnje svih problema u ovom regionu „kroz dijalog i legalne kanale“ i pozvao sve lidere da rade na pomirenju. On je poručio da bi, kada je reč o Kosovu, obe strane trebalo da napreduju dalje kroz dijalog kako bi se unapredio život običnih ljudi i kako bi se zajedno kretali ka evropskoj budućnosti kojoj teže.

Generalni sekretar UN izrazio zadovoljstvo svojom prvom posetom Beogradu i naglasio da očekuje da će Srbija dati svoj puni doprinos radu UN, pogotovo tokom predsedavanja Vuka Jeremića Generalnom skupštinom svetske organizacije. On smatra da će Jeremić „biti u stanju da odgovori na globalne izazove i izdići se iznad nacionalnih interesa u rešavanju globalnih problema“.

Jeremić je naglasio da je Ban poslednji gost koga prima u svojstvu šefa srpske diplomatije. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je tokom jučerašnjeg razgovora bilo bilo reči o aspiracijama Kosova da postane članica UN, Jeremić je reako da očekuje od svih međunarodnih činilaca da poštuju, „ako ne Ustav Srbije, onda Rezoluciju 1244“.

Generalni sekretar UN danas bi trebalo da ode u Prištinu, gde bi trebalo da ima odvojene susrete sa predstavnicma Unmika, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa kosovskim zvaničnicima, a u progarmu posete su i obilasci manastira Visoki Dečani i grada Prizrena. Bajram Redžepi, kosovski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je juče u Uroševcu da Ban Ki Muna poseta Kosovu oslikava novu političku realnost, jer Ban „posle obilaska svih bivših jugoslovenskih republika dolazi i na Kosovo, bez obzira što ono još nije član svetske organizacije“.

Tadić izneo svoj plan

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić juče je u razgovoru s Ban Ki Munom ukazao na važnost rešavanja kosovskog problema i podsetio na svoj plan od četiri tačke za Kosovo. „Problem KiM zahteva kompromise svih strana i mora biti rešen kroz dijalog na visokom nivou – polazećii od Rezolucije 1244“, rekao je Tadić, saopšteno je iz DS.

Priznanje Lider za bolji svet

Beograd – Generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu dodeljeno je i priznanje Udruženja za UN Srbije „Lider za bolji svet“. Kako je saopšteno iz Udruženja za UN Srbije, generalnom sekretaru UN priznanje se uručuje na prijemu koji se organizuje povodom njegove posete Beogradu. Priznanje „Lider za bolji svet“ je ustanovljeno povodom 60 godina rada Udruženja za UN Srbije, a dodeljuje se za „posvećenost u ostvarivanju ideala Povelje UN i izgradnji boljeg sveta“. Udruženje za UN osnovano je 1952. i članica je Svetske federacije udruženja za UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari