Marko Blagojević, bivši generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, postao je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, saznaje Danas nezvanično. U Ministarstvu spoljnih poslova nisu hteli ni da potvrde, ni da demantuju ovu informaciju.

Blagojević je obavljao i dužnost posebnog savetnika ministra spoljnih poslova u vreme kada je šef diplomatije bio Ivan Mrkić.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je uspostavljena prošle godine, nakon formiranja vlade premijera Aleksandra Vučića, kada je prestala s radom Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koju je vodila Slavka Drašković. Smatra se da je gašenjem Kancelarije prestala višegodišnja dominacija Srpskog pokreta obnove u ovom segmentu. Po Zakonu o ministarstvima iz aprila 2014. Kancelarija je prešla u nadležnost Ministarstva spoljnih poslova i ministra Ivice Dačića.

 Prema informatoru o radu, direktora Uprave postavlja Vlada na pet godina, na predlog ministra, prema zakonu kojim se uređuje položaj državnih službenika.

 Blagojevićeva zvanična biografija nije dostupna na internet prezentaciji Uprave, a nema ni objave o njegovom imenovanju. Pre godinu dana tabloidna štampa osporavala je njegovu stručnost za posao u MSP, navodeći da je 2006. diplomirao menadžment u malim i srednjim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari