Đorđe Vukadinović predviđa odličan rezultat Savu Manojloviću na izborima i smatra da bi bilo čudo da SNS osvoji ispod 50 odsto glasova 1Foto: Printscreen/Nova S

Skupština Srbije će u petak usvajati izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, čime je ono što je opozicija tražila rešeno – građani koji su promenili mesto prebivališta u prethodnih 11 meseci, neće moći da glasaju u Beogradu. Đorđe Vukadinović, politički analitičar, rekao je u emisiji Newsnight na N1 da ne veruje da će izbori biti više fer nego što su bili u decembru.

„Vlast se sada oseća sigurno, oni su favoriti, svaki drugi ishod bi bio čudo, da ne kažem senzacija. Pa se možda neće ići sada tako brutalno na to dovođenje birača iz unutrašnjosti. Ova mera je dobra sama po sebi, iako će predstavljati određenu komplikaciju za dobar deo građana koji su se stvarno preselili. To će sprečiti, samo eliminisati, u slučaju da se može iskontrolisati, samo poslednji talas ciljanih, političkih preseljenja, ali ne i ono što se događa godinama unazad“, navodi Đorđe Vukadinović za N1.

Čak i kad uspe da se pokrije to, rešava se jedan problem, napominje.

„Ono što je ključno su i dalje mediji, atmosfera koja je takva kakva jeste i koja se ne menja. Tri su nedelje do izbora, poslednjih 15 dana će se pojavljivati malo više ti ljudi iz opozicije na javnim servisima, i time će vlast moći da kaže da su bili prisutni u kampanji. Vešto su odigrali tu igricu, a opozicija im je pomogla, svesno ili nesvesno, svojim nedovoljno čvrstim i nedoslednim stavom. Jedno je kad to zahtevate u februaru, a delimično vam se ispuni u maju. Kada je Beograd u pitanju, tu nema uslova za fer izbore“, ističe analitičar.

Vukadinović kaže da je konfuzija opšta, ali da je u Novom Sadu situacija malo drugačija.

„Napravila se tu jedna šarolika, ali jedinstvena lista. To je ono što je za Beograd moglo da bude recept, kao što je u Novom Sadu“, napominje sagovornik N1.

Istraživanja su, dodaje, pokazala da je lista SNS apsolutni favorit na svim izborima.

„Postoji dilema da li će se u najboljem slučaju ponoviti beogradski scenario, što ne bi bila neka preterana sreća, da zavisi opet od doktora Branimira Nestorovića. Zanimljivo je da u Nišu imate fenomen liste doktora Milića. Savo Manojlović unosi novu dinamiku, budimo realni, mislim da će on zabeležiti veoma dobar rezultat, tu govorim o Beogradu. Ne bih bio iznenađen da bude drugi. Zabeležiće odličan rezultat, ali najveći deo toga će biti glasovi iz Srbije protiv nasilja, možda nešto od koalicije NADA i možda procenat, dva od doktora Nestorovića“, objašnjava Vukadinović.

Dodaje da bi pravo čudo za vlast bilo da imaju ispod 50 odsto glasova u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari