Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, podneće sutra ostavku posle devet godina provedenih na čelu ove beogradske opštine, saznaje Danas iz više izvora u DS. Prema našim saznanjima, Kuzmanović bi to trebalo da uradi na sutrašnjoj sednici Skupštine opštine Vračar nakon što većina odbornika odbije da ispuni preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da Kuznamovića smeni sa mesta predsednika opštine zbog povrede odredbi Zakona o Agenciji koje se odnose na sukob interesa.

Kuzmanović je za Danas praktično potvrdio naše saznanje rekavši da je moguće da će podneti ostavku jer želi da poštuje odluku Agencije.

– Uvek sam se zalagao za vladavinu prava, i ne želim da bilo ko sumnja u moje poštenje. Još jednom želim da istaknem da su sva sredstva, na konkursu data državnoj a ne privatnoj fondaciji, iskorušćena za profesore koji su prenosili znanje talentovanoj deci Vračara. Žao mi je što me niko nije obavestio da i u slučaju državnih institucija i ustanova treba pisano da obaveštavam Agenciju. To bih svakako učinio da sam znao – kaže Kuzmanović.

Agencija za borbu protiv korupcije je nedavno donela konačnu odluku da je Kuzmanović povredio zakon jer je kao predsednik opštine donosio odluke o izboru projekata Fondacije za talente opštine Vračar kojom upravlja njegova majka Verica Brančić. Na taj način je, prema odluci Agencije, Kuzmanović sebe doveo u situaciju da bude u sukobu interesa, te je javni interes podredio privatnom.

Prema Zakonu o Agenciji Kuzmanović je o mogućem sukobu interesa, jer je novac dodeljivan instituciji u kojoj je lice povezano sa njim, bio dužan da pismeno obavesti Agenciju ali i Skupštinu opštine Vračar, ali on to nije učinio. Agencija je pre odluke o razrešenju, Kuzmanoviću izrekla meru javnog objavljivanja preporuke o razrešenju u Službenom glasniku. Troškove objavljivanja snosio je Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari