Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas posetiće 25. juna Beograd, kako bismo, između ostalog, dogovorili prvu zvaničnu posetu Aleksisa Ciprasa, premijera grčke vlade Srbiji, najavljuje za Danas Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i potpredsednik Vlade Srbije.


Dačić za naš list napominje da će poseta Aleksis Ciprasa Beograda uslediti nakon posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji. On, međutim, nije mogao da precizira kada tačno dolazi Merkelova, već je na to pitanje odgovorio da ne zna. Mediji, međutim, izveštavaju da je nemačka kancelarka potvrdila posetu Sarajevu 9. jula, nagađajući da bi dva dana pre te posete mogla da se nađe u Beogradu, 7. i 8. jula. Kako je već najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, nemačka kancelarka će prespavati u Beogradu, što je, po njegovim rečima, poseban znak pažnje i dobar signal za Srbiju.

Imajući u vidu da premijer Vučić još nije odgovorio na poziv Dmitrija Medvedeva, premijera Ruske Federacije, da dođe u zvaničnu posetu Rusiji, a kao jednu od najznačajnijih poteza svoje spoljne politike odredio upravo posetu Sjedinjenim Američkim Državama, pitali smo potpredsednika Vlade Ivicu Dačića da li će on uskoro posetiti Rusiju.

„U Rusiju putujem sredinom juna na Sanktpeterburški forum“, rekao je Dačić za Danas.

On, međutim, nije hteo da komentariše najnovije okolnosti u vezi sa srpsko-ruskim odnosima, uzrokovanim, između ostalog, izjavom premijera Vučića da će se Srbija okrenuti od ruskog gasa i okrenuti američkim izvorima. Podsetimo, Aleksandar Vučić je tokom zvanične posete Albaniji, a uoči posete Americi, izjavio da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu. Interesantno je da je Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, visoki funkcioner Dačićeve Socijalističke partije Srbije, samo dan nakon te izjave premijera Vučića kategorički izjavio da „nema alternative ruskom gasu“.

Nikolić sa Pahorom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Beogradu, saopštila je Nikolićeva Služba za saradnju sa medijima. U saopštenju nisu navedene teme razgovora.

 

Danas u Jermeniji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će sutra, u funkciji predsedavajućeg OEBS, posetiti Jermeniju, čime nastavlja trodnevnu posetu Južnom Kavkazu. Kako je najavilo ministarstvo, tokom posete Jermeniji Dačić će razgovarati sa predsednikom Seržom Sargsjanom i predsednikom parlamenta Galustom Sahakjanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari