Sve države imaju pravo da pojedinim osobama zabrane ulazak u zemlju, čak i ako neko ima vizu. I to mogu da urade bez ikakvog obrazloženja, ističe za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, povodom zabrane ulaska u Rusiju srpskom novinaru Stevanu Dojčinoviću do 2020. bez ikakvog obrazloženja. Dačić dodaje da ne zna o čemu je reč u ovom slučaju, da može da se traži objašnjenje, ali da „zemlja nije u obavezi da ga da“.

Šef srpske diplomatije poručio je ovo juče za naš list iz Njujorka, gde je sinoć predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

Stevan Dojčinović, novinar međunarodne novinarske organizacije Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) i bivši urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, trebalo je da održi predavanje studentima Fakulteta za žurnalistiku u ruskom gradu Voronježu o istraživačkom novinarstvu. Na moskovskom aerodromu 13. maja 2015. i pored uredne dokumentacije i pozivnog pisma, zadržan je na graničnoj kontroli, 24 časa bio izolovan i potom vraćen redovnim letom u Srbiju. Dojčinović je bio primoran da potpiše papir u kojem se navodi da mu je zabranjen ulazak u Rusiju do 2020. bez ikakvog obrazloženja i da će, ukoliko ponovo bude pokušao da dođe, biti uhapšen. Novinarska udruženja u Srbiji su osudila ovakav potez ruskih vlasti. Dojčinović je, inače, i autor knjige „Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“.

Dačić je u Njujorku odao priznanje Misiji UN smatrajući da međunarodno prisustvo treba i dalje da postoji na Kosovu, za razliku od šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija koji je tražio da se ono ukine jer je Kosovo nezavisno. U skladu s rezolucijom 1244 mi smatramo da pitanje statusa Kosova daleko od toga da je rešeno, a politička i bezbednosna situacija, kao i stanje ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca daleko od toga da mogu biti ocenjeni pozitivno, i zato je međunardno prisustvo potrebno na Kosovu i mi ćemo se i dalje za to zalagati, naglasio je Dačić. On je istakao da pronalaženje trajnog i održivog rešenja za KiM predstavlja nacionalni prioritet Srbije, a da do tog rešenja „možemo doći jedino kroz pregovore i dijalog s privremenim institucijama samouprave u Prištini“. Dačić je rekao i da posvećenost evropskim integracijama predstavlja glavnu pokretačku snagu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i dodao da očekuje da EU nastavi da svojim aktivnim agažmanom olakšava dijalog Beograda i Prištine.

Dačić će iskoristiti priliku da se u bilateralnim susretima sa predsedavajućim SB UN za mesec maj (Litvanija), kao i sa predstavnicima drugih članica SB UN, informiše o najznačajnijim aspektima pitanja Kosova i drugim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Na sednici je trebalo da bude razmotren redovan izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna za period od 16. januara do 15. aprila 2015. godine. Ban je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu i istakao da je jedno od ključnih preostalih pitanja uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Beograd i Priština bi, kako je istakao, trebalo da preduzmu sve neophodne korake radi dosledne primene svih dosad postignutih dogovora.

O ZSO bez Prištine

– Šef kosovske diplomatije Hašim Tači je juče na sednici SB UN o KiM osudio nasilje u Makediniji, ocenio da su optužbe o težnjama Albanaca za stvaranje „velike Albanije“ neosnovane i najavio da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid i tražiti odštetu. Njegov srpski kolega Ivica Dačić pred SB je poručio da je za Beograd „ključno pitanje u dijalogu s kosovskim istitucijama formiranje zajednice srpskih opština“. Dačić je rekao da Beograd očekuje da Priština što pre usvoji odluku o formiranju specijalnog suda za zločine na KiM, što su na jučerašnjoj sednici SB zatražile i SAD i Rusija. Prištinski tim juče se nije pojavio na početak tehničkih pregovora o ZSO u Briselu. Predstavnici Beograda razgovarali su o ovoj temu sa zvaničnicima EU, tvrdeći da je Vlada Kosova poslala na pregovore samo srpske predstavnike, iako je Kancelarija za KiM kosovskog ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića i kosovskog gradonačelnika Gračanice Vladetu Kostića prethodno najavila kao deo beogradske pregovaračke ekipe. J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari