Vrh Crkve zaseda u Pećkoj Patrijaršiji: Brige zbog dogovaranja Beograda i Prištine o Kosovu 1Foto: Instagram/ porfirije_patrijarh

Redovni godišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počinje sutra u Pećkoj patrijaršiji, najavljujući time da je Kosovo i Metohija jedna od glavnih tema i ovog zasedanja crkvenog vrha.

Zasedanje se svečano otvara litugrijom u ovom manastiru, koji je pod neposrednom nadležnošću patrijarha Porfitija, kao crkvenog poglavara, mada je na područuju eparhije raško-prizrenske.

Radni deo će uslediti dan kasnije u kripti hrama Svetog Save, na Vračaru. Prvo usvajanjem dnevnog reda, pa razmatranjem izveštaja arhijereja i centralnih crkvenih tela.

Zasedanje okuplja arhijereje – episkope i mitropolite – iz Srbije i dijaspore, trajaće više dana iza zatvorenih vrata. Po završetku Sabor će izdati saopštenje, ali su moguća i posebna o naročito važnim pitanjima.

Uoči Sabora, patrijarh Porfirije poručio je, sa skupa na Bogoslovskom fakultetu, da SPC ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, gde je neprekidno prisutna osam vekova.

Vrh Crkve se ranije držao formulacije vlasti da je neprihvatljivo de fakto ili de jure priznanje Kosova kao nezavisnog, dok se ovo može tumačiti kao direktniji komentar na francusko-nemački plan, već poodavno javan.

Jedna od tačaka u njemu predviđa „formalizovanje“ statusa SPC na Kosovu, ali ostaje da se nagađa šta to tačno znači i kako bi se izvelo. Srpska crkva je svojevoljno sklopila Temeljni ugovor o svom položaju u Crnoj Gori, u kojem je druga strana potpisnica država.

Pojedini mediji preneli su da je eparhija Novogračaničko-srednjezapadnoamerička, kao najveća u dijaspori, usvojila sa svog godišnjeg zasedanja rezoluciju upravo pred Sabor.

U njoj se navodi da se francusko-nemačkim sporazumom Srbija obavezuje da Kosovo tretira kao de fakto i de jure nazavisnu državu i da je za SPC to apsolutno neprihvatiljivo.

Srpsko nacionalno veće i Srpski nacionalni forum, iz Gračanice, i Narodni pokret „Otadžbina“, iz Kosovske Mitrovice, poslali su molbu Saboru da primi delegaciju Srba sa Kosova i Metohije navodeći da patrijarh Porfitije i episkop raško-prizrenski Teodosije to uporno odbijaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari