Srbija je u trećem ovogodišnjem kvartalu realizovala 84 odsto preporuka Evropske komisije, računajući one koje su delimično ispunjene.

Od 185 preporuka koje je trebalo ostvariti u periodu jul – septembar, u potpunosti su realizovane 24, delimično čak 132, a nije ispunjeno 29 preporuka, pokazao je izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka EK, saopštila je vladina Kancelarija za evropske integracije. Od početka godine do septembra realizovano je 82 odsto preporuka Brisela, računajući i one delimično ispunjene.

Među neispunjenim je ona koja se tiče jačanja kapaciteta Uprave za sprečavanje pranja novca, zatim nije usvojen zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, zakon o štrajku treba uskladiti sa standardima EU, treba ubrzati sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja, uključujući transparentost vlasništva nad medijima, zatim ukazano je i da je Republički savet za nacionalne manjine neaktivan, da se loše sprovodi Zakon o planiraju i izgradnji, da nije usvojen zakon o zapošljavanju stranaca…

Potrebno je i izmeniti Zakon o GMO kako bi se uskladio sa evropskim tekovinama, aktivnije sprovoditi strategiju za unapređenje položaja žena, uskladiti odredbe o zaštiti podataka o ličnosti sa EU, povećati prihvatne objekte za lica koja traže azil, kao i kapacitet i budžet Agencije za zaštitu životne sredine, saopštila je Kancelarija za evropske integracije.

Skrining

U sedištu EK u Briselu danas se završava dvodnevno upoznavanje zvaničnika Srbije sa zakonima i propisima EU („skrining“) u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, što su teme iz 23. poglavlja u pregovorima o pristupanju, koji bi zvanično trebalo da počnu u januaru. Delegaciju Beograda predvode ministar pravde Nikola Selaković, ministar bez portfelja Branko Ružić i glavni pregovorač Tanja Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari