Ministar ekonomije i lider G17 plus Mlađan Dinkić nije prisustvovao jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, iako je bio u Beogradu, čime je želeo da izrazi nezadovoljstvo odlukom premijera Mirka Cvetkovića i Ministarstva finansija da ne reaguju na njegov javno upućen zahtev za „najoštrije sankcije“ protiv državnog sekretara u tom ministarstvu Slobodana Ilića, saznaje Danas.

Iako nam je u Dinkićevom kabinetu rečeno da nije otišao na sednicu vlade zbog drugih, važnih obaveza, sagovornici našeg lista iz vladajuće koalicije tvrde da je u stvari reč o bojkotu, odnosno da je lider G17 želeo da uputi signal Cvetkoviću i ministarki finansija Diani Dragutinović, koji su jednostavno odlučili da ćute povodom njegovih kritika i poziva na račun Ilića.

„Ministar Dinkić je od podneva do 14 časova bo u poseti fabrici Mona, u akciji promovisanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom, što smatramo izuzetno bitnim projektom. Potom je u zgradi Ministarstva ekonomije imao zakazane sastanke s važnim investitorima“, rekao je našem listu ministrov savetnik za medije Nikola Papak. S druge stane, Danasovi sagovornici iz vladajuće koalicije još su u utorak najavili da se Dinkić neće pojaviti na redovnoj sednici vlade ukoliko Cvetković i Dragutinovićeva ne budu reagovali na njegov zahtev za „najoštrije sankcije“ protiv Ilića, pri čemu su nam juče potvrdili da je do toga i došlo.

Kako ističu izvori našeg lista, jedini razlog za Dinkićev bojkot jučerašnje sednice vlade je bilo nezadovoljstvo u vezi sa Slobodanom Ilićem i „dublji politički razlozi“ za taj potez ne postoje. Podsetimo, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, koji je i potpredsednik vlade, izjavio je u utorak novinarima da će tražiti da državni sekretar Slobodan Ilić, kojeg iz G17 plus već danima u saopštenjima za javnost titulišu kao „postavljeno lice“, bude najoštrije kažnjen zbog izjava u vezi s dolaskom kompanije Gorenje u Zaječar, „koje su u suprotnosti s vladinom politikom“. Ilić se žestoko suprotstavljao odluci Ministarstva ekonomije, koju je vlada Srbije posle kraćeg političkog natezanja potvrdila, da omogući državnu subvenciju Gorenju za otvaranje pogona u Zaječaru. Osnovni problem u vezi s Dinkićevim zahtevom je to što je Ilić kadar DS, a u koaliciji na vlasti postoji čvrsti dogovor da se političke stranke ne izjašnjavaju negativno u javnosti o članovima vlade koji dolaze iz drugih partija.

Karijera državnog sekretara Ministarstva finansija nije jedini kadrovski problem koji ovih dana opterećuje rad Vlade Srbije. Premijer Cvetković odlučio je da za sada ćuti ne samo o Iliću, već i o ministrima Oliveru Duliću i Svetozaru Čipliću, koji su na meti oštrih javnih prozivki zbog, kako se ocenjuje, ozbiljnih grešaka. „Rad ministra Čiplića i kritike koje mu se upućuju nisu tema kojom se ovih dana bavi predsednik vlade“, rečeno je juče našem listu u kabinetu Mirka Cvetkovića. Na pitanje da li to znači da se premijer neće izjašnjavati o ministru za ljudska i manjinska prava, nakon tri ostavke njegovih najbližih saradnika i poziva brojnih organizacija da bude smenjen, u kabinetu premijera nam je jednostavno ponovljeno da „Čiplić nije tema“.

Čini se da ni ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić takođe nije tema za Cvetkovića. Razlika je u tome da je ministar za ljudska prava odlučio da ne vodi medijsku borbu protiv kritičara, dok Dulić one koji ga prozivaju zbog sumnjivih poslovnih odluka optužuje da ili rade za sumnjive, „sive“ krugove, ili da su izmanipulisani. Međutim, ovaj član Predsedništva DS poslednjih dana je bio meta prozivki iz sopstvene stranke, i to na zvaničnom Tviter nalogu demokrata. Povod su ministrove odluke o plaćanju izrade sajta po ceni od 26.000 evra, odnosno davanja oko 470.000 evra jednoj firmi za promociju akcije „Očistimo Srbiju“.

Novinari Danasa su pregledom komunikacije između moderatora Tviter naloga DS i posetilaca videli kritičku komunikaciju u vezi s Oliverom Dulićem. Između ostalog, moderatori, dakle zvanični predstavnici demokrata na Tviteru, odgovarajući na pitanja posetilaca rekli su da „od cele situacije mi najviše gubimo, jer pojedinci su prolazni, a stranka ostaje“, zatim „očigledno nema zakonskog prekršaja, ali bi voleli da vidimo da li ima moralnog“, kao i „jako bismo voleli da se cela stvar raspetlja“.

Dulića kritikuju i stručnjaci. Povodom toga što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo gotovo pola miliona evra za reklamu „Očistimo Srbiju“ na teniskom turniru porodice Đoković Serbija open, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec kaže za Danas da je krajnje vreme da država pretrese sve rashode i one koji su nepotrebni ukine. „Reklamiranje javnog sektora poput ministarstava, EPS-a, centralne banke je bespredmetno i potpuno nepotrebno. Država bi trebalo da pretrese sve te rashode i one koji su višak ukine“, ističe Zec. On smatra da javni sektor nikako ne bi trebalo da se reklamira, kao i da je „najbolja promocija jedne države zadovoljan građanin“.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da je u slučaju internet sajta za akciju „Očistimo Srbiju“ ugovor zaključen na osnovu tri ponudeô, što je zakonski minimum. „Međutim, očigledno je da bi konkurencija bila veća, a cena verovatno manja, da je Ministarstvo objavilo poziv na Portalu javnih nabavki na koji bi mogle da se jave i druge firme. Takvo oglašavanje treba načiniti obaveznim. Takođe, ostalo je nedorečeno da li je usluga plaćena (u celosti), jer se na sajtu i dalje radi“, navodi Nenadić.

Kada je reč o oglasnom prostoru na turniru Srbija open, direktor Transparentnosti kaže daáje primenjen postupak sa pogađanjem, predviđen zakonom za slučajeve kada samo jedna firma može da ponudi uslugu. On precizira da bi cena morala da bude u skladu s pažljivo analiziranim efektom i da se ti podaci predoče javnosti. „Međutim, taj proces je potpuno netransparentan. Ne samo da građani nemaju mogućnost da utiču na njegovo krojenje, već je ta mogućnost sužena i narodnim poslanicima, jer stiže u Skupštinu Srbije u poslednji čas“, zaključuje Nenadić.

Zahtevima nevladinih organizacija za ostavku ili smenu ministra Svetozara Čiplića pridružili su se predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta i Helsinški odbor za ljudska prava. „Pitanje je da li ministru Čipliću uopšte treba pružiti priliku da spasi deo lične časti podnošenjem ostavke, umesto da bude razrešen. Po načinu na koji obavlja svoju funkciju, imam utisak da on ne veruje u važnost ljudskih i manjinskih prava, a bez duboke posvećenosti ovim vrednostima taj se posao ne može obavljati. Greške koje je počinio po pitanju Nacionalnog saveta Bošnjaka dugoročno su pokvarile i onako delikatnu situaciju u Sandžaku. Samo zbog toga je trebalo da ode“, ocenjuje Dereta za Danas.

Na pitanje kako komentariše ćutanje premijera Cvetkovića o Čipliću, čak i nakon tri ostavke u njegovom ministarstvu, Miljenko Dereta ističe da ôsvi znamo da premijer, nažalost, nije onaj ko odlučuje o sastavu vlade, već su to partije koalicije i on mora da sačeka njihov dogovor oko eventualne rekonstrukcije“. „Tu konfuziju usložnjava uloga onoga ko donosi ili bar aminuje sve odluke koju je zauzeo predsednik Tadić. Vlada je u lošem smislu samo izvršna i sprovodi odluke i ideje koje se kreiraju na drugim mestima. Mnogo je ozbiljnija činjenica da DS ne preduzima ništa da taj problem reši“, zaključuje Dereta.

Za šta kritikuju i optužuju Čiplića

Bivši najbliži saradnici Svetozara Čiplića i više desetina nevladinih organizacija, kao i neke političke partije, prethodnih dana su iznosili u javnosti brojne kritike i optužbe na njegov račun, među kojima se izdvajaju: 1. Blokiranje konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka; 2. Falsifikovanje potpisa za formiranje biračkih spiskova manjina; 3. Glasanje za povlačenje Zakona o borbi protiv diskriminacije; 4. Zakasnele reakcije na povrede Zakona protiv diskriminacije; 5. Finansijske nepravilnosti i moguće zloupotrebe; 6. Podrška besmislenim projektima (obuka Roma za solarnu energiju); 7. Namera da se ukine sektor za manjine u Ministarstvu; 8. Mobing saradnika koji su mu se politički zamerili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari