Ðerđ Matković, novi ambasador Srbije u SAD, pred odlazak na dužnost predstavio je juče plan rada pred skupštinskim Odborom za inostrane poslove, uz napomenu da je jedan od njegovih važnijih zadataka predstavljanje Srbije u Vašingtonu u okviru srpskog predsedvanja OEBS-om. Od Srbije se,kako je rekao, očekuje da bude neutralna, transparenta i da brani principe te organizacije .

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Napomenuo je i da će težište staviti na ekonomsku saradnju, a da političke odnose dve zemlje optereću slučaj Bitići i paljenje američke ambasade u Beogradu 2008. Ambasador je naveo i da je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dobio uveravanja da će problem u vezi sa slučajem Bitići biti rešen.
atković je naveo i da će raditi i na unapređenju vazdušnog saobraćaja i potpisivanju sporazuma Er Srbije sa američkom federalnom vazduhoplovnom asocijacijom, ali i na vojnoj saradnji koja je i sada zadovoljavajuća, posebno kada je reč o sradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja.
„Jedan od prioriteta SAD je borba protiv me|unarnodg terorizma. Srbija je spremna da sara|uje u ovoj oblasti, razvijena je policijska saradnja, imamo dobru saradnja sa DEA, sa FBI, a planira se da se njihova kancelarija iz Sarajeva, za borbu protiv organizovanog kriminala, prebaci u Beograd“, rekao je Matković.

Ambasada Srbije u SAD trenutno ima osam diplomata, ali će ih uskoro biti čest , što će u mnogome otežati rad ambasade koja pokriva još 13 zemalja na nerezidencijalnoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari