Uoči konstituisanja Skupštine Srbije, koje je najavljeno za 16. ili 17. april, najveći poslanički klubovi SNS i SPS još nisu odredili ko će im biti šefovi poslaničkih grupa. Manje stranke su se uglavnom već odlučile ko će ih predvoditi u parlamentu, tako će najverovatnije Dragan Đilas zastupati DS, Nenad Čanak LSV, Aleksandar Jugović SPO, Dragan Marković Jedinstvenu Srbiju, Milorad Mijatović SDPS, a Balint Pastor će biti šef poslaničke grupe SVM.

U SNS još ne znaju ko će ih zastupati u parlamentu, a odluka o tome bi trebalo da bude doneta na jednoj od narednih sednica stranačkih organa. Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, kaže za Danas da je rano da se u javnosti objavljuju informacije o kadrovskim rešenjima, jer sednica parlamenta još nije zvanično ni zakazana.

Ni u DS još nije doneta konačna odluka, ali prema saznanjima Danasa, to će, kako sada stvari stoje, najverovatnije biti predsednik te stranke Dragan Đilas.

Ukoliko LSV bude oformila svoj poslanički klub, što još nije izvesno, šef poslaničke grupe biće lider te stranke Nenad Čanak. „Prema koalicionom dogovoru sa NDS Borisa Tadića, nije precizirano da li ćemo imati zajednički poslanički klub. Ukoliko do toga ipak bude došlo, Čanak će biti na njegovom čelu“, ističe za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV.

S druge strane, u NDS kažu za Danas da će ova stranka kao i LSV imati svoje poslaničke klubove, ali da još nije odlučeno ko će predvoditi njihove poslanike iako su počeli razgovori na tu temu, jer se bliži konstituisanje parlamenta.

Iako nije još tačno dogovoreno, šef poslaničke grupe SPO-DHSS biće Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom sazivu parlamenta. „Razgovori o sastavu poslaničkog kluba trebalo bi tek da uslede, ali već sada možemo reći da će tu funkciju najverovatnije obavljati Aleksandar Jugović“, najavljuje za Danas Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO.

Portparol SDP Ivan Bauer ističe za Danas da će šef poslaničke grupe SDPS biti gotovo izvesno Milorad Mijatović, koji je, takođe, na čelu te grupe bio i u prethodnom sastavu Skupštine Srbije. „Još nismo utvrdili, odnosno razgovarali o tome, ali taj ishod je najlogičniji“, kaže Bauer.

Jedini siguran za sada je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji najavljuje za Danas da će upravo on biti šef poslaničkog kluba te stranke. „Prema koalicionom sporazuma unutar koalicije SPS-PUPS-JS, tako je već dogovoreno – ja ću biti šef poslaničke grupe JS“, ističe Marković.

Šef poslaničke grupe SVM biće, kao i do sada, član Predsedništva te stranke Balint Pastor, a na mestu zamenika naći će se Laslo Varga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari