– Povodom 16. godišnjice od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) služio je juče u ovom mestu kod Lipljana parastos žrtvama masakra. Na njivama Starog Grackog, 23. jula 1999. iz zasede su ubijeni: Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić. Najmlađa žrtva imala je 17 godina.

                          Vladika Teodosije podsetio je da je seosko groblje, na kom su ubijeni Srbi sahranjeni, minirano i da nijedan od počinioca ovog zločina nije priveden pravdi.

             – To je ono što nas sve boli i zaista nema pravde ovde na zemlji, čekaćemo pravdu koju će Bog dati svakome, a bilo bi nam lakše kada bi se i ova zemaljska pravda zadovoljila – ne samo nama nego i našim sunarodnicima, rekao je vladika Teodosije posle parastosa kome su prisustvovali u ime Vlade Srbije šef Kancelarije za KiM Marko Đurić i članovi Vlade Kosova Branimir Stojanović i Dalibor Jevtić.

             Oni su zatražili odgovor na zajedničko pitanje zbog čega još niko nije odgovarao za ovo masovno ubistvo.

             – Da li je moguće da niko nema političke hrabrosti i odgovornosti od političara u Prištini da one koji su odgovorni za ovaj zločin pozove pred lice pravde i to ne zbog toga da bi bilo koga ponizio, uvredio i naneo nepravdu, već samo zato da ne budemo u situaciji da oni koji su sejali smrt žanju život u slobodi, život bez oznaka ubica, život u kome nisu dobili ono što su na ovim poljima posejali – rekao je Đurić, prenose agencije.

             On je kazao da bi voleo da su na parastosu prisutni bar neki političari iz Prištine,  koji „pripadaju onom narodu iz koga su došli zločinci“ jer bi time „poslali poruku da se ne slažu sa onim što je urađeno, jer to nije urađeno bez ozbiljne političke inspiracije“.

             Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, poručio je da će nastaviti da traži odgovor na pitanje koje se postavlja već 16 godina, ko je ubio 14 žetelaca u Starom Grackom. On je istakao da je pre dva dana na sednici Vlade Kosova, ispred porodica žrtava, ali i u ime istine i pravde, još jednom i sa tog mesta, zatražio odgovor na pitanje i zahtevao od institucija da počinioce tog zločina izvedu pred lice pravde i kazne za ono što su učinili.

             Kako prenose agencije, kosovski premijer Isa Mustafa je odgovarajući na Jevtićevo pitanja o Starom Grackom, „naglasio posvećenost i angažovanje Vlade“, preko resornih ministarstava na obezbeđivanju sprovođenja zakona u svim delovima Kosova. Mustafa je rekao na sednici da je „Vlada za to da se svi slučajevi ubistava i gubitaka ljudskih života rasvetle, a počinioci izvedu pred lice pravde“, te da će se „angažovati, ali ne po etničkim osnovama, nego da za svaku sumnju, i ubistvo odgovaraju počinioci tih dela“.

 

Udruženje porodica sa KiM traže smene



             Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM uputilo je juče otvoreno pismo republičkom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću u kome zbog „neažurnosti u procesuiranju zločina nad Srbima“ traži od Vlade Srbije razrešenje i odgovornost svih tužilaca Tužilaštva za ratne zločine, uključujući i samog Vukčevića. Ovo udruženje smatra da je pored Haškog tribunala, i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sa Vukčevićem na čelu, „isključivi krivac što srpske žrtve i njihove porodice nisu dočekale pravdu“. Vukčević se u pismu poziva da „odgovori kako glasi definicija genocida i koliko je dokazano Muslimana ubijeno u Srebrenici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari