Zećiri u zgradi opštine Zubin Potok rukovodi hitnom sednicom: Dani posle referenduma na Severu 1Printskrin Kossev/RTK

Na ulicama Zubinog Potoka pre godinu dana vodio se pravi mali rat, a sve zbog ulaska tada novoizabranog gradonačelnika Izmira Zećirija. Bačeni su suzavac i šok bombe, a bilo je i povređenih građana koji su se protivili Zećirijevom stupanju na dužnost, podseća Zubinpotokinfo.

Danas, godinu dana kasnije iz sale opštine Zubin Potok, Zećiri rukovodi hitnom sednicom. Pomenutu sednicu ispratili su i brojni prištinski mediji koji su bili na terenu.

Kako su objavili mediji na albanskom, na sednici se raspravljalo o formiranju komisije koja će se baviti funkcionalnošću opštinskog objekta.

Od 19 odbornika, sednici je prisustvovalo njih 11.

Inače, Zećiri dolazi iz redova Demokratske partije Kosova, a na dužnost je stupio posle aprilskih izbora 2023. godine, koji su održani nakon što su Srbi u novembru 2022. godine napustili kosovske institucije, podseća se u objavi na Instagramu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)

Od prošle godine aprila, sve do danas – sednice ove lokalne samouprave održavale su se u selu Čabra, u izmeštenim kancelarijama iz kojih je i sam Zećiri obavljao svoju funkciju, podseća Kossev.

U nedelju je održan referendum za njegovu smenu, koji su proizvele peticije potpisivane od strane Srba, a koji su ipak, kao i prošlogodišnje izbore, na kraju proces bojkotovali.

Prve izjave kosovskih zvaničnika nakon propalog referenduma, bile su da je sada zapravo otvoren put da Zećiri, ali i preostala dvojica (u Zvečanu i Leposaviću) počnu sa obavljanjem dužnosti iz glavnih opštinskih kancelarija.

Dolazak gradonačelnika i ovu prvu sednicu još je sinoć najavio kosovski ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, ali o njoj takođe sinoć Zećiri, kao ni predsednik Skupštine ove opštine, nisu bili upoznati. Ipak, potvrdili su da će, ukoliko dobiju hitan poziv, u opštinu i otići, piše Kossev.

U utorak sednica i u opštini Zvečan

Zamenik ministra lokalne samouprave, Arber Vokri, danas je još jednom potvrdio da će se ista sednica održati i u opštini Zvečan, i to u utorak, te da će tada u opštinu doći tamošnji gradonačelnik, Iljir Peci, prenela je danas Koha.

Kazao je i da je u Zvečanu počelo izmeštanje nekih direkcija i da očekuje da će ceo proces buti završen upravo tokom sledeće nedelje.

Peci funkciju obavlja iz alternativne kancelarije u selu Lipa.

Gradonačelnici ove dve opštine, prvi put su u objekte oština 26. maja prošle godine, dan nakon što su i položili zakletve u upravo izmeštenim kancelarijama.

Njihov dolazak obezbeđivale su tada jake snage Kosovske policije, uključujući i specijalne jedinice. Neredi koji su se tog dana stvorili ispred ovih objekata, eskalirali su tri dana kasnije – sukobom u Zvečanu između okupljenih Srba koji su protestovali zbog dolaska ovih gradonačelnika i pripadnika KFOR-a. Na obe strane bilo je na desetine povređenih.

Od tada, a i na zahtev međunarodne zajednice, Peci i Zećiri obavljali su funkcije iz alternativnih kancelarija.

Za razliku od njih, Ljuljzim Hetemi, kako su to tvrdili mediji, iz opštinske zgrade u Leposaviću, uprkos zahtevima međunarodne zajednice, od pomenutog sukoba mesecima nije izašao.

A onaj u Severnoj Mitrovici, Erden Atić, od prvog je dana u prostorijama opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari