Ko je novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić? 1foto FoNet/Kossev

Erden Atić, koji je u petak 19. maja, položio zakletvu uz stroge mere bezbednosti kosovske policije i uz prusustvo brojnih novnarskih ekipa, prvi je albanski gradonačelnik Severne Mitrovice.

„Ja, Erden Atić, zaklinjem se da ću svoje nadležnosti vršiti časno, lojalno, savesno i u skladu sa zakonom kako bih obezbedio uslove za miran život“, kazao je i na sprskom jeziku pred 13 odbornika skupštine, izabranih kao i on na izborima 23. aprila, koje većinska srpska zajednica ne priznaje.

Pojedini srpski novinari imali su primedbe na odnos novog gradonačelnika odmah po stupanju na dužnost, izvestivši da oni, za razliku od albanskih kolega, nisu imali priliku da postavljaju pitanja, dok drugi nisu uspeli ni da dobiju izjavu.

Atić je odmah po stupanju na dužnost imenovao i potpredsednicu ove opštine iz srpske zajednice, Katarinu Ađančić, a prvi potez posle polaganja zakletve mu je bio sastanak sa suprugom pritvorenog srpskog policajca Slađana Trajkovća, kako su javili mediji.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je izjavio da srpska zajednica nikada neće prihvatiti albanske gradonačelnike, dok Atić sa svoje strane obećava demokratizaciju i razvojne projekte.

Srpska lista, ogranak SNS na severu Kosova, reagovala je postavljanjem roka do 1. juna da se situacija promeni, ne obrazlažući šta će preduzeti ako se to ne desi.

Erden Atić je već neko vreme u politici Mitrovice kao član i aktivista Samoopredeljenja, partije kosovskog premijera Aljbina Krutija, ali se o njemu može naći vrlo malo biografskih podataka, kao da je u politiku ušao niotkuda.

Na pretprošlim lokalnim izborima u oktobru 2021. Atić je bio kandidat liste nazvana Građanska inicijativa „Mitrovica“, takođe za gradonačelnika, i izabran je za odbornika.

Na tim izborima je objavljenu da su najveće prištinske političke stranke, civilno društvo i predstavnici manjinskih zajednica podržali kandidaturu Erdena Atića, uključujući i udruženje Vakat.

Tada je Skender Sadiku bio nosilac liste za skupštinu opštine u Severnoj Mitrovici, dok je Atić u kampanji tražio, kako je zabeleženo Kurtijevu i podršku izvršne vlasti.

Na profilu na Fejsbuku, među objavama Erdena Atića je i odavanje pošte Avni Hajerdiniju u Bošnjačkoj mahali, u feburaru ove godine, u kojoj je priložio i fotografiju.

Na portalu Radio Mitrovice se navodi da je „mučenik Avni Hajredini poginuo 13. februara 2000. godine u „Bošnjačkoj mahali”, u severnoj Mitrovici, u trenutku kada je prelazio reku da bi krenuo na sever u odbranu Albanaca koje su varvarski napale srpske kriminalne bande koje su vršile teror nad njima i oni su bili proterani iz svojih domova.“

„Pokret Samoopredeljenje voli ujedinjenu Mitrovicu, želi ujedinjeno Kosovo i voli ujedinjenu Albaniju“, takođe su njegove ranije objave na Fejsbuku koje prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari