Jedan od uslova koje Liga socijaldemokrata ispostavlja Demokratskoj stranci u razgovorima o opstanku aktuelne većine u Skupštine Vojvodine je smena Dragoslava Petrovića, potpredsednika Pokrajinske vlade i visokog funkcionera DS.


Ovo je za Danas potvrdio Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV. Međutim, u izjavi za naš list predsednik DS i premijer Vojvodine Bojan Pajtić kaže da za to prvi put sada čuje.

„Još pre dve godine smo rekli da su međuljudski odnosi između LSV i DS na najnižem mogućem nivou i da moramo to da ispravimo. To ponavljamo konstantno. Naš uslov za dogovor o opstanku aktuelne većine na vlasti u Pokrajini je, između ostalog, popravljanje međuljudskih odnosa, što podrazumeva smenu istrošenih kadrova. Programske aktivnosti moramo da uskladimo i da imamo nov tim koji će to voditi“, rekao nam je Kostreš, dodajući da „garantuje da će aktuelna koalicija opstati nakon rekonstrukcije“, odnosno da naprednjaci neće preuzeti vlast u Vojvodini.

Poslednji slučaj javnog „napada“ predstavnika Lige na Dragoslava Petrovića, dugogodišnjeg bliskog saradnika Bojana Pajtića, dogodio se početkom maja, kada je Kostreš izjavio da je „po ko zna koji put“ ponovio predsedniku Pokrajinske vlade da su „međuljudski odnosi između stranaka na najnižem nivou“, te da Petrović čini kamen spoticanja između LSV i DS i da bi on, da je na mestu Pajtića, „taj kamen uklonio“.

Kako je tada za Danas izjavio Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, „potpuno je neuobičajno i nedozvoljeno da jedna stranka komentariše članove druge stranke iz koalicije“. „Politički je potpuno neprihvatljivo da se tako nešto izgovara. Bez obzira na to šta neko o nekome misli, kadrovi stranke su naša stvar, kao što su kadrovi neke druge stranke stvar te druge stranke“, kategoričan je bio u izjavi za Danas predsednik vojvođanskih demokrata.

Vasin, međutim, juče nije želeo da odgovori na pitanje Danasa da li će DS ispuniti uslov LSV i smeniti Petrovića kako bi opstala na vlasti u Vojvodini, već nas je uputio na predsednika DS Bojana Pajtića.

Uprkos ovom sporu koji traje duže vreme, Pajtić je Danasu kratko odgovorio da prvi put čuje za takav zahtev LSV Nenada Čanka.

U međuvremenu, potpredsednik Pokrajinske vlade Dragoslav Petrović izjavio je da se finalni dogovori oko rekonstrukcije vlasti očekuju početkom jula, odnosno da će sadašnja vladajuća koalicija biti osnova njenog daljeg delovanja. On je istakao i da sadašnja vladajuća većina u Vojvodini ima nespornu većinu, ali da su poslednji izbori u Srbiji, koji nisu bili pokrajinski, za neke bili poruka da je potrebno da dođe do izvesnih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari