Zabluda je da vladajuće partije dobijaju nove glasače. Njihov broj glasova na lokalnim izborima je uglavnom isti kao i pre godinu dana, rejting DS pada, dok LDP uvek beleži blagi rast. Ključni problem danas je što su ljudi pobegli od politike, a za to su najodgovornije SNS i DS, kaže za Danas potpredsednik LDP Ivan Andrić, odgovarajući na pitanje zašto glasovi koje gubi opoziciona DS ne idu njihovoj partiji, dok ujedno raste podrška naprednjacima.

– SNS stvara atmosferu straha, oštreći zube na opoziciji, svojoj koaliciji, na čitavom društvu, prikrivajući nesposobnost da bilo šta u Srbiji promeni, dok se DS trudi iz sve snage da dokaže da bi Aleksandar Vučić u njoj imao boljeg i lojalnijeg partnera, zaboravljajući sve one iskrene ljude koji su u DS godinama tražili šansu za normalan život. Moramo te ljude da vratimo u politiku, jer uticaj na sopstvenu budućnost nije pitanje izbora, već nužnosti – napominje Andrić.

Kako ocenjujete trenutne odnose među opozicionim strankama?

– Odnose sa drugim strankama smo uvek gradili prema političkim idejama. Nažalost, danas u Narodnoj skupštini ima premalo politike, a previše kalkulisanja, prekomponovanja, rekonstruisanja, straha i poltronstva. Ćutanje ili nevešto izbegavanje odgovora na suštinske probleme u kojima se Srbija nalazi vrhove nekih od tih stranaka diskvalifikuje za zajedničku akciju. Akciju u kojoj ne može protivnik da se bira po tome koliki mu je trenutni rejting, jer protivnik nije pojedinac, nego reciklirana politička matrica iz koje zemlja sa ovom vladom ne može da izađe.

Postoji li mogućnost saradnje? Ako ne, koje su to „kočnice“ koje postoje?

– Od osnivanja LDP nudi jasna rešenja za sve Gordijeve čvorove koji Srbiju drže vezanu na marginama Evrope – i kada smo pre sedam godina govorili o Kosovu i danas kada govorimo o tržišnoj ekonomiji. Ni kada smo pravili Preokret, ni pre par meseci kada smo pozvali na dogovor oko formulisanja jasne alternative katastrofalnoj politici vladajuće koalicije, nismo bili sebični i monopolizovali svoje ideje. Međutim, nedostatak hrabrosti i vizije u partijskim centralama su nam pomogli da partnere više ne tražimo tamo, već da tu alternativu gradimo sa svim onim građanima koji se ceo život bore za modernu Srbiju, a danas su obeshrabreni.

Čini se kao da su stalne nesuglasice između LDP i DS. Pa, kakav je vaš odnos prema demokratama?

– Taj odnos je vrlo jasan i definisan pozicijama sa kojih nastupamo i idejama koje zastupamo. Različite ideje o tržištu, ekonomiji i ulozi javnih preduzeća, različito shvatanje sloboda i ljudskih prava, različiti pogledi po pitanju evropskih integracija i različito shvatanje toga šta je politika i kako se ona vodi neki su od elemenata koji su odredili stepen naše saradnje. Kada se u politici izabere linija manjeg otpora, umesto uloge ledolomca, to je legitimno, ali je za nas neefikasno i presporo.

Kako gledate na rad DS – da li su oni u stavovima bliži opoziciji ili vladajućim partijama?

– Rukovodstvo DS je izabralo svoj put i on je, po mom mišljenju, pogrešan. U poslednjih godinu dana su dve stvari konstantne u DS – stalne turbulencije umesto borbe oko nove politike i čudan politički mentalitet rukovodstva, koje je prešlo put od negiranja izbornog poraza preko depresije zbog shvatanja realnosti do nepristojnog nuđenja kroz hvalospeve Vučiću. Politika koja se svodi na to da napadate sve one koji nisu sa vama u koaliciji u Beogradu i one koji nisu previše popularni, a hvalite i dogovarate se sa onim koji je u toj vladi najmoćniji, jeste pravo šefova u DS, ali nisam siguran da li žele to i oni koji su nekada glasali za tu stranku.

SUTRA: O odnosima među opozicionim strankama za Danas govori Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari