Novi ambasador Srbije u Nemačkoj biće Dušan Crnogorčević, kazao je za Kurir premijer Aleksandar Vučić, ističući da je Crnogorčević njegov izbor. Izvori Danasa iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nezvanično komentarišu da se radi o karijernom diplomati, izuzetnom profesionalcu, „veoma pristojnom čoveku koji je uvek bio korektan u odnosu prema ljudima“.

Kako ističu naši sagovornici, Crnogorčević (67) po obrazovanju je pravnik, a karijeru je započeo u prestonici Sirije, Damasku, kao drugi sekretar ambasade. „Posle petooktobarskih promena bio je pomoćnik šefa diplomatije Gorana Svilanovića za bilateralnu saradnju, a isti posao obavljao je i tokom mandata Vuka Draškovića. Takođe, svojevremeno je bio i zamenik ministra spoljnih poslova. On je jedan od dobrih diplomata koje Srbija ima“, ističu obavešteni izvori Danasa.

Crnogorčević je tokom višedecenijske karijere bio i ambasador u Finskoj, Rumuniji, Letoniji i Švedskoj, a predvodio je pregovarački tim Srbije i Crne Gore za granicu sa Hrvatskom, BiH i Makedonijom. Magistrirao je na Univerzitetu Kolumbija u Sjedinjenim Državama.

Srbija, inače, nije imala ambasadora u Nemačkoj, najuticajnijoj članici EU, od jula 2012. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u nekoliko navrata izjavljivao da se „traži najbolje rešenje za Berlin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari