Konture nove vlade biće poznate u narednih desetak dana: Tomašević, Stamenkovski, Đurić, Pilja - ko su mogući kandidati za ministarske funkcije 1Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ; Antonio Ahel/ATAImages, R.Z/ATAImages

U narednih desetak dana trebalo bi da budu poznate jasne konture nove Vlade Srbije. Novi mandatar Miloš Vučević uveliko radi na personalnim rešenjima i na sastavljanju kabineta u Nemanjinoj 11. I ta vlada će predstavljati kontinuitet dosadašnje politike i u njoj će osim proverenih kadrova sedeti i neka nova lica, ističu sagovornici Danasa, bliski vrhu SNS.

Napominju da još nije iskristalisano ko će voditi koje ministarstvo, ali je za sada jedino sigurno da će Siniša Mali i dalje voditi resor finansija. Jer u njega Vučić ima begranično poverenje.

Ostanak na istoj ministarskoj poziciji smeši se i Goranu Vesiću, ministru saobraćaja, građevinarstva i i infrastrukture, kao i Dubravki Đedović, ministarski za energetiku, čijim radom je posebno zadovoljan predsednik države.

Novom mandatu i to na istoj poziciji, ministarke za zaštitu životne sredine, može da se nada i Irena Vujović. Ona je na tu funkciju prvi put izabrana 28. oktobra 2020 godine.

U vrhu SNS zadovoljni su i dosadašnjim radom ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, i tvrde da se veoma uspešno nosila sa protestima poljoprivrednika i da je uspela da smiri ogromne tenzije među paorima.

Neupitan je ostanak Maje Gojković na mestu ministarke za kulturu, kao i Milana Krkobabića u ministarstvu za brigu o selu.

Izvesno je i da će Nikola Selaković, koji je podneo ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije, ostati deo buduće vlade, ali za sada nije sigurno da će ostati na poziciji ministra za rad i zapošljavanje.

Međutim, za resor u kome je bila Darija Kisić Tepavčević, ministartvo za brigu o porodici i demografiju ima dosta novih potencijalnih kandidata. Kao njene naslednice spominju se Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, ali i Tatjana Macura iz pokreta Mame su zakon.

Dosadašnja ministarka zdravlja Danica Grujičić verovatno više neće obavljati ovu funkciju, a na njeno mesto mogla bi da bude postavljena Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i članica Predsedništva SNS.

Kandidat za prvog čoveka RFZO je Milika Ašanin, trenutni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), dok bi na čelo ove najveće zdravstvene ustanove u zemlji mogla da dođe Marija Zdravković, koja od 2014. rukovodi Kliničko-bolničkim centrom “Bežanijska kosa”i koja je proteklih dana u debati sa opozcijom imala svoj skupštinski debi.

Novo lice u kabinetu Miloša Vučevića mogla bi da bude i njegova dugodišnja saradnica, poslanica Srpske napredna stranke Biljana Pantić Pilja, koja bi mogla da nasledi dosadašnju ministarku pravde Maju Popović. Pilja je zaposlena u advokatskoj kancelariji koju je osnovao Vučevićev otac, a osim toga ova poslanica SNS istakla se u prethodnom periodu uvredama na račun opozicije i medija, što je njena odskočna daska za budući napredak u karijeri.

Novajlija u redovima Srpske napredne stranke i bivši košarkaš Dejan Tomašević pominje se kao moguće rešenje za ministra sporta u novoj Vladi.

On je bio veoma aktivan u toku prethodne izborne kampanje, time je zavredio „pažnju“, pa se može očekivati da zameni Zorana Gajića na mestu ministra sporta. Mandatar Miloš Vučević u više navrata pominjao je da će se u Vladi naći i nova lica, što bi Tomašević svakako bio. I sam Tomašević je u nekoliko razgovora pomenuo da postoji ta mogućnost.

Novo lice u Vladi Srbije biće, gotovo izvesno, donedavni predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, koji se pominje kao neko ko bi mogao da vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali i kao neko ko bi se dobro snašao i na čelu Ministarstva telekomunikacija, ali i ministarstva odbrane.

U novoj vladi, kako pišu mediji, viđen je i Miroslav Čučković, dosadašnji gradski menadžer Grada Beograda. On bi mogao da zameni Marka Blagojevića na mestu ministra za javna ulaganja.

Nakon potpredsednikovanja u Skupštini Srbije u vladu bi mogao i Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja koji bi mogao da vodi neki resor bez portfelja.

Nakon kraćeg izbivanja iz izvršne vlasti u Vladu bi mogao da se vrati Rasim Ljajić, lider SDPS, ali još nije izvesno koji bi resor preuzeo, jer su SNS zadovoljni aktuelnim ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem.

Obzirom da su socijalisti na decembarskim izborima osvojili mnogo manje mandata nego na prethdnim, teško je poverovati da će ih nprednjaci častiti istim brojem ministarskih mesta.

Tako se, kako kažu naši izvori, očekuje da iz kombinatorike za buduću vladu ispadne Novica Tončev, ali i aktuelni ministar privrede Slobodan Cvetković, čije ime javnost nije uspela ni da zapamti.

Malo je verovatno i da će lider socijalista i aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zadržati aktuelni resor, jer bi u fotelju šefa diplomatije mogao da sedne Marko Đurić, dosadašnji ambasador Srbije u SAD.

Kad je reč o Dačiću, nije isključeno da dođe na čelo Ministarstva odbrane. Iako figurira i kao opcija za ministra unutrašnjih poslova, veća je šansa, barem zasad, da će na čelu MUP ostati Bratislav Gašić. Socijalistima bi, tradicionalno, trebalo da ostane i Ministarstvo prosvete, mada još nije doneta konačna odluka ko će iz SPS rukovoditi tim resorom.

Sagovornici Danasa ističu da postoji velika verovatnoća da Tomislav Žigmanov zadrži resor ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok će se Savez vojvođanskih Mađara zadržati na funkcijama državnih sekretara.

Rok za formiranje Vlade je 90 dana od konstituisanja Narodne skupštine, što znači da je krajnji zakonski rok za formiranje Vlade 6. maj, jer je parlament konstituisan 6. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari