Vučić i Vučević - kralj drame i odani mandatar 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Aleksandar Vučić je definitivno kralj drame. Sam postavlja rokove, sam ih prolongira po nekoliko puta, sam dramatizuje problem. Tako je bilo i ovog puta sa imenovanjem mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

Odmah posle decembarskih izbora, najavio je da Vlada mora biti brzo formirana već krajem februara ili početkom marta, zbog donošenja brojnih zakonskih normi u vezi sa (međunarodnom izložbom) EXPO, što je od presudnog značaja.

Otegao se taj Vučićev kratki rok. Prošao je januar, februar, da bi predzadnjeg dana marta saopštio ono što se znalo još avgusta 2022. godine.

Još tada je saopšteno da postoji dogovor da nakon Ane Brnabić na funkciju predsednika Vlade 2024. godine dođe Miloš Vučević, bilo izbora ili ne.

Zašto je onda Vučiću bila potrebna drama oko imenovanja mandatara? Konsultacije za novog mandatara završene su još 4. marta i tada je već moralo da se zna koga naprednjaci predlažu za mandatara.

Međutim, predsednik je i nakon toga dva puta pomerao rokove, iako je u 63 televizijska nastupa to mogao da učini bezbroj puta.

Vučić i Vučević - kralj drame i odani mandatar 2
foto FoNet/Instagram Miloš Vučević

Ali ne. Kao da je bila potrebna još jedna predstava za javnost i to iz restorana Džejmi Olivera u Beogradu na vodi. Odatle je predsednik uz hladno srpsko pivo, iako pije samo čaj i zero kolu, razdragano saopštio da pokušava da od prisutnih, Malog i Vučevića sazna ko je mandatar za sastav nove vlade.

Nije jasno da li je to Vučić hteo da pokaže da se dvoumi između „sazrelog“Siniše Malog i „odanog“ Vučevića, ili da možda pokaže kako se u SNS nešto mimo njega odlučuje. Možda da ukaže i na neke nesuglasice u SNS koje zaista i postoje, ali ne na relaciji Mali – Vučević, već na relaciji on – Bratislav Gašić.

Tek javnost je odgledala još jednu njegovu predstavu, ne mnogo originalnu, obzirom da mu je 2020. godine za formiranje vlade bilo potrebno čak 115 dana nakon parlamentarnih izbora.

Taj rok neće sigurno bit nadmašen. Rok za formiranje Vlade je 90 dana od konstituisanja Narodne skupštine, što znači da je krajnji zakonski rok za formiranje Vlade 6. maj, jer je parlament konstituisan 6. februara.

Inače, od 1. do 6. maja su prvomajski i uskršnji praznici.Kao da se Vučiću ipak ne žuri zbog EXPA.

Koga god datuma da bude izabrana vlada, Srbija će dobiti novog premijera, koji se neće mnogo razlkovati od Ane Brnabić, jer i njega karakteriše beskrajna odanost kome drugom – do Aleksandru Vučiću .

Tu odanost je pokazao više puta. Početkom decembra 2019. godine kada je podneo prijavu protov Aleksanda Vučića i njegovog brata Andreja u kojoj je zahtevao istragu kojom će se utvrditi njihova umešanost u aferu „Jovanjica“.

Već krajem januara 2020, tužilaštvo je saopštilo da je prijava odbačena i da braća Vučić nemaju nikakve veze sa gazdinstvom na kojem se uzgajala marihuana.

Vučević je ovakav postupak ponovio, te je krajem avgusta 2021. godine, zahtevao od republičkog tužilaštva da ispita povezanost predsedika Srbije „povodom optužbi kriminalnog klana Veljka Belivuka i njegovih saradnika i laži njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija“. I ova Vučevićeva prijava je odbijena.

Naravno ne manjka odanost Vučevića predsedniku Vučiću, samo će u naredne četiri godine morati dosta da poradi na savldavanju retorike Ane Brnabić. Kako bi potpuno bio po volji kralja drame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari