Čovek od poverenja Andreja i Aleksandra Vučića: Ko je Miloš Vučević, mandatar za sastav Vlade Srbije? 1Photo: Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke, mandatar je za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je to predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Miloš Vučević je do sada obavljao funkciju ministra odbrane, a pre toga i gradonačelnika Novog Sada.

Na mestu predsednika SNS nasledio je Vučića, a izabran je na tu poziciju u maju prošle godine, dok će na mestu premijera naslediti Anu Brnabić, koja je sada predsednica Skupštine Srbije.

Reč je o jednom od Vučiću najodanijih ljudi iz stranke, a javnost ga je povezivala i sa bratom predsednika Srbije i članom Izvršnog odbora SNS – Andrejem Vučićem.

Za “šefa” je spreman da uradi sve, pa i da protiv njega podnese dve krivične prijave, oba puta kada se od strane opozicije predsednik Srbije dovodio u vezu s kriminalnim aferama. Prijavu je podnosio i protiv Andreja Vučića.

Da bi se mogao u budućnosti naći na mestu premijera istaknuto još onda kada je Vučević imenovan za potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane.

Član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja, a 2011. postao je predsednik novosadskog odbora, da bi godinu dana kasnije bio izabran i za gradonačelnika Novog Sada.

Njegov izbor za gradonačelnika pratila je maratonska sednica, a Vučević je na to mesto izglasan u 5:02 izjutra, pisao je 021.

Tokom njegove desetogodišnje vladavine Novim Sadom, isticao je SNS, zaposleno je više od 40.00 ljudi, privlaenje velikog broja investicija kompanija poput „Continental“, „Lear“, „Aptiv“, „Nidek“. Novi Sad je za vreme njegovog mandata bio Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope.

Izgrađene su Gradska koncertna dvorana, Baletska škola, obnovljeno je nekoliko objekata obrazovnih ustana, uvedene su subvencije za roditelje čija deca idu u privatne vrtiće, dok su za đake prvake obezbeđeni besplatni udžbenici. U tom periodu Novi Sad je imao i rekordni budžet grada.

Portal 021.rs, prilikom Vučevićevog odlaska sa mesta gradonačelnika, ukazao je na to da je Vučević na funkciji bio u pravo vreme. Od 2012. godine i dolaska naprednjaka na vlast, globalna ekonomija je počela da se oporavlja, tako i srpska, te se to preslikalo i na grad.

Često je bio na meti kritika, onih koji su smatrali da je “srpska Atina” za vreme njegovog mandata urbanistički izmenjena, pre svega zbog izlaska u susret željama privatnih investitora.

Njegova ideja o tome da bi jedan od simbola modernističkog urbanizma u Novom Sadu, Spens, možda trebalo da se sruši izazvalo je veliko protivljenje javnosti.

Kritkovali su ga aktivisti, kao i bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, koji ga i dan danas, sada kao poslanik Narodnog pokreta Srbije, optužuje da je blizak ljudima poput Zvonka Veselinovića, Markom Bosancem Bosketom, Slobodanom Milićem Bocarom i Slobodanom Milutinovićem Snajperom.

Do negativnih reakcija dovelo je rušenje zgrade nekadašnje Komunalne banke u centru grada, koja je bila pod zaštitom, kako bi se na njenom mestu izgradio soliter kompanije „Galens“. Gradske vlasti nisu učinile ništa da zaštite kuće trščare stare više od dva veka, naprotiv, sa njih su skinule zaštitu i tako omogućile rušenje, nakon čega je na njihovom mestu izgrađen ovaj stambeni kompleks, pisao je KRIK.

Prema podacima istog medija protiv Vučevića su se vodila i dva postupka – Prekršajni sud u Novom Sadu ga je novčano kaznio zbog nezakonitog trošenja novca iz gradskog budžeta, dok mu je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla upozorenje zbog neprijavljivanja imovine.

Miloš Vučević, FK Vojvodina i Megdan Fighting

Uz bliskost sa Andrejem Vučićem za Vučevića se vezuje i uticaj na Fudbalski klub Vojvodina. Kada su 2019. navijači želeli smeniti tadašnju upravu pozivali upravo tadašnjeg prvog čoveka Novog Sada, tražili su i da se Vučević uključi u rešavanje problema, da bi on zatim izjavio da uprava nema legitimitet zbog loših rezultata, a kroz mesec i po dana došlo je promena u rukovodstvu kluba.

Vučevićevu umešanost ptovrdio je i novi predsednik upravnog odbora “Voše” Vojislav Gajić koji rekao da je upravo ovaj naprednjak zaslužan za to što je na toj poziciji.

Vučević je na sajtu udruženja “Megdan fighting”, organizacije borbi mešovitih borilačkih veština i K-1 borbi, čiji je predsednik Aleksa Balašević, sin čuvenog kantautora Đorđa Balaševića, označen kao njen osnivač. Ovo udruženje finansira Grad Novi Sad.

Znajući da je na Radio televiziji Vojvodine tokom Vučevićevog madnata gradonačelnika ovaj naoprednjak imao svoju ličnu emisiju “Grad i mi”, čiji je bio jedini gost, ne bi trebalo da začudi ako se odluči da, na primer, na Pinku ili nekoj drugoj režimskoj televiziji, pokrene neki slični format.

Miloš Vučević je rođen 1974. godine u Novom Sadu. U zvaničnoj biografiji navodi se da je osnovnu školu “Vasa Stajić” završio u rodnom gradu a gimnaziju “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Ističe da se do 2012. bavio advokaturom u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Član Srpske napredne stranke je od 2008. godine. Za predsednika gradskog odbora SNS izabran je 2011. Potpredsednik SNS postao je 2016, a potom je na tu funkciju izabran i u novembru 2021.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom.

Za gradonačelnika je drugi put izabran u julu 2016, a treći put u septembru 2020. godine.

„Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Dobitnik je više priznanja, među kojima su i Povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine.

Iste godine dobija i nagradu ‘Kapetan Miša Anastasijević’, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dobitnik je priznanja ‘Bela golubica’ u okviru programa ‘Tesla Global foruma’.

Nosilac je ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke, za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života“, ističe u biografiji.

Reakcije na odluku pročitajte na sledećim linkovima:

  • Đilas za Danas o izboru Vučevića za mandatara: Boljeg kandidata, a da je na slobodi i da nije na poternici, nisu mogli da nađu
  • „Ne preporučuje ga ništa sem što je Vučićev intimus“: Radomir Lazović za Danas o izboru Miloša Vučevića za mandatara
  • „Lako je pripitomljiv“: Jovanović Ćuta odgovorio zašto je baš Vučević izabran da bude mandatar
  • „Kakvi izbori – takav premijer“: Ponoš kaže da Vučević neće morati da se brani ćutanjem, kada za to dođe vreme
  • „Vučić je metastaza, svi ostali – zamenjivi šrafovi mafijaškog sistema“: Parandilović za Danas o imenovanju Vučevića za mandatara nove vlade
  • Pavle Grbović kratko prokomentarisao imenovanje Miloša Vučevića za mandatara nove vlade
  • Poslanik Vulinovog Pokreta socijalista za Danas: Vučević je političar sa vizijom
  • Draško Stanivuković čestitao Milošu Vučeviću, najavio i uručenje ključeva grada
  • Dačić čestitao Vučeviću: Logičan i odličan izbor Vučića i SNS
  • Lutovac: Vučević će, kao i Ana Brnabić, samo sprovoditi Vučićevu volju
  • „Vučević je pomoćni šraf bez političkog kapaciteta“: Boban Stojanović o imenovanju predsednika SNS za mandatara
  • Marko Đurić: Vučević čovek koji Srbiju iskreno i istinski voli
  • Milan Krkobabić (PUPS): Odluka da Vučević bude premijer dosledna i primerena vremenu u kome živimo

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari