Donosilac vesti koje nacija sa strepnjom iščekuje: Ko je doktor Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije? 1Foto: N1

Svaka tragedija izbaci i ponekog heroja. Ako iko može da ponese taj epitet u prethodnih nekoliko dana to su onda lekari i medicinsko osoblje koji su širom zemlje davali sve od sebe kako bi razmere tragedije kakvo ovo društvo ne pamti, bile što manje.

Personifikacija napora svih ovih ljudi koji su se borili za živote ranjenih prethodnih dana bio je doktor Milika Ašanin, v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

U više navrrata je izlazio ispred Kliničkog centra kako bi okupljenim novinarima dao informacije koje su građani čekali sa strepnjom – kakvo je stanje povređenih.

Kako se navodi na sajtu Kliničkog centra, Profesor dr Milika Ašanin rođen je novembra 1959. godine u Nikšiću. Medicinski fakultet u Beogradu završio je 1985. godine, specijalizaciju iz interne medicine deset godina kasnije, a subspecijalizaciju iz kardiologije 2012. godine. U međuvremenu je magistrirao iz oblasti kardiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2000. godine i doktorirao 2009. godine sa temom: “Rana i udaljena prognoza u bolesnika sa novonastalom atrijalnom fibrilacijom u akutnom infarktu miokrada“.

Čitava profesionalna karijera vezana mu je za ustanovu koju danas vodi. U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije radi od 1989. godine, a naredne godine prelazi u Službu urgentne kardiologije Klinike za kardiologiju Urgentnog centra. Od 2010. do 2014. bio je pomoćnik direktora Klinike za kardologiju, kada je imenovan za direktora Urgentnog centra. Avgusta 2015. godine biva imenovan za v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Paralelno, tekla je i njegova karijera na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde trenutno nosi zvanje docenta. Sam ili u saradnji, objavio je oko 390 naučnih publikacija.

Član je Evropskog kardiološkog udruženja, Udruženja kardiologa Srbije (UKS), predsedništva Kardiološke sekcije Srpskog lekarskog društva, ekspertskog tima za akutni koronarni sindrom, radne grupe za ishemijsku bolest srca i uređivačkog odbora za časopis UKS “Srce i krvni sudovi“.

Od 2014. godine je predsednik Republičke stručne komisije za kardiologiju i kardiohirurgiju pri Ministarstvu zdravlja i koordinator Ministarstva zdravlja za kardiologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari