Miloš Vučević najavio da će Vladimir Orlić biti deo nove vlade 1Foto: print screen Pink

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da će se do održavanja novih lokalnih izbora u Beogradu ispuniti preporuke ODIHR-a, koliko je to moguće, koje su date nakon izbora 17. decembra prošle godine.

Vučević, koji je ministar odbrane u tehničkom mandatu, rekao je za televiziju Pink da neće biti međunarodne istrage tih izbora, što je zatraženo u rezoluciji Evropskog parlamenta, kao i da su navodi o „fantomskim biračima prazne priče“.

„Glupost je da neko fabrikuje birače na određenom mestu. Pokažite nam adrese da u nekom stanu imate 15 ili 12 ljudi. To su prazne priče, neutemeljene, lažne priče koje su uvek alibi za izgubljene izbore“, rekao je Vučević.

On je kazao da može da proveri birački spisak i da proveri podatke o sebi, ali ne i o drugima jer je to pitanje ugrožavanja privatnosti.

Vučević nije odgovorio na pitanje da li je on mogući mandatar za sastav nove vlade, ali je napomenuo da „to nije trka“.

On nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje da li se Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista vraća u vladu i na koju poziciju, ili na kojoj poziciji će biti Bratislav Gašić, sadašnji ministra policije, ali je rekao da će dosdašnji predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić biti u vladi.

„Orlić mislim da je svakako deo budućeg kabineta videćemo na kojoj poziciji“, rekao je Vučević.

On je ponovio najavu da će sastav vlade i mandatar biti poznati za desetak dana.

Vučević je izjavio da vlasti u Prištini u kontinuitetu vrše pritisak na Srbe koji žive na Kosovu, kao i da je to najveći bezbedonosni rizik za Srbiju.

Vučević je izjavio da se „de fakto dešava etničko čišćenje Srba“ na Kosovu, povodom čega Srbija ima opciju da se „politički i diplomatski bori, opciju da ide u sukobe i rat i opciju da ćuti i ništa ne preduzima“.

„Mislim da je prva opcija najbolja“, rekao je Vučević, koji je dodao da Srbija svaki dan preduzima političke i diplomatske aktivnosti u vezi sa dešavanjima na Kosovu.

On je kazao da vlasti u Prištini, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, preduzimaju takve aktivnosti „da nijednog Srbina ne ostane“ na Kosovu, jer, po njegovoj oceni, očekuju da bi tada Srbija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost.

„Ni tada ne bi pristali. Da se ne zanose da će sa tim napadima na naš narod dovesti Srbiju do toga da prizna Kosovo i Metohiju. Nema priznanja“, kazao je Vučević.

On je istakao da Beograd o problemima Srba „nažalost nema s kim da razgovara, jer Kurti neće da razgovara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari