Državne vlasti u Srbiji poslednje dve godine nisu nikakvim posebnim manifestacijama obeležile sedmu godišnjicu martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, u kojem je od 17. do 19. marta 2004. ubijeno 19, povređeno 954 ljudi, proterano 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i 35 crkava i manastira SPC. Mediji i pojedini srpski političari s KiM nedavno su javno zamerili državnim zvaničnicima u Beogradu i službenicima u Pokrajini, kao i Srbima u kosovskim institucijama, što 16. februara nisu prisustvovali parastosu kojim je u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena deseta godišnjica terorističkog napada u selu Livadice kod Podujeva, u kojem je ubijeno 12 i povređeno 43 Srba. Da li i ko brine o godišnjicama najtežih stradanja Srba na KiM pod protektoratom UN?


– Država bi morala da drži pažnju i čuva uspomenu na nevino postradale žrtve. Državni zvaničnici treba da odlaze svaki put kad je to moguće, ali politički je mnogo važnije da se pažnja međunarodnih institucija drži na tim zločinima, da se ne zaborave. Ukoliko toga nema rezultat je da, recimo, Euleks obustavi istragu o terorističkom napadu u Goraždevcu – kaže za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

On smatra da se Srbi generalno „nisu proslavili u poštovanju svojih žrtava na KiM, iako to nije političko pitanje“. Ivanović napominje da je „reč o ljudima koji su izgubili živote samo zato što su bili Srbi i da se ne sme dozvoliti da žeteoci u njivi, Srbi koji putuju na Zadušnice ili deca koja se kupaju na reci budu legitimne mete“.

Nenad Rašić, ministar za rad i socijalnu zaštitu u Vladi Kosova, izjavio je za Danas da funkcioneri Samostalne liberalne stranke, koja ima ministre u poslednje dve kosovske vlade, odlaze na takve skupove kad god su u prilici, ali da smatraju da je važnije da „učine i korak dalje i pomognu porodicama nastradalih“.

Prema rečima Olivera Ivanovića, državne vlasti Srbije do sada nisu razgovarale s predstavnicima SPC o mogućnosti da se za posebne parastose, bilo u Eparhiji raško-prizrenskoj, bilo na nivou cele Crkve, proglase najtragičniji datumi na KiM pod protektoratom UN – ubistvo 14 srpskih žetelaca 27. jula 1999. u Starom Grackom, teroristički napad u Livadicama, ubistvo dvoje i ranjavanje četvoro srpske dece 13. avgusta 2003. u Goraždevcu, pogrom nad kosovskim Srbima 17. marta 2004. Ivanović smatra da bi „to pomoglo, jer bi to bili javni skupovi od posebnog značaja, što bi privuklo i pažnju medija“.

U sedištu Eparhije raško-prizrenske (ERP) Danasu je rečeno da će Eparhija i dalje redovno vršiti parastose i obeležavati događaje koji su postali simboli stradanja kosovsko-metohijskih Srba. „Za sada nema drugih inicijativa“, kažu u novoj eparhijskoj upravi s episkopom raško-prizrenskim Teodosijem na čelu.

Raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije izjavio je za Danas da je, dok je bio na KiM, služio sve parastose na godišnjicama pomenutih tragedija, a da su samo 17. marta parastosi služeni u svim hramovima ERP. Prema njegovim rečima, odluku o posebnim parastosima na nivou eparhije donosi nadležni episkop. Sveti arhijerejski sabor, kako je Danasu rečeno u sedištu SPC, do sada nije razmatrao mogućnost da datume najvećih tragedija na KiM proglasi posebnim parastosima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari