Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske je juče uputilo oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb.

Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije“, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

U takvim okolnostima i zadaća svih političara jest smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Evropske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduvjeta uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u EU. U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim“, zaključuje se u saopštenju hrvatskog ministarstva, kojim se reaguje na jučerašnje događaje i izjave u Beogradu.

To je dokaz da je Aleksandar Vučić izgubio glavu i sve će mu se to obiti o glavu, rekao je Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, juče po izlasku iz Palate pravde pošto je od okupljenih novinara saznao da je Više javno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv njega zbog paljenja hrvatske zastave.

On je zastavu Hrvatske zapalio neposredno pre nego što je ušao u Palatu pravde, gde je želeo da svedoči na suđenju svom zameniku Nemanji Šaroviću, koji je na optuženičkoj klupi upravo zbog paljenja zastave SAD 2012. godine.

– Vučić će praviti grimase, možda pusti i koju krokodilsku suzu, ali će na kraju da uradi ono što mu njegove gazde Amerikanci koji su ga i doveli na vlast kažu – naveo je Šešelj i ponovio da se neće dobrovoljno predati.

Lider radikala je potvrdio da mu je dostavljena prevedena odluka Žalbenog veća suda u Hagu i istakao da sada čeka da vidi koju će odluku da donese Pretresno veće.

– Ja sam ozbiljan čovek. Kada sam rekao da ću otići, ja sam otišao. Kada kažem da neću, ja neću – naveo je Vojislav Šešelj i naglasio da će pružiti „pasivan otpor“ u slučaju da policija dođe da ga uhapsi. Prema njegovim rečima, odluka Haškog tribunala je stavila predstavnike vlasti na muke, ali, dodao je, on i želi da oni budu na što većim mukama.

Šešelj je u Palatu pravde došao u pratnji nekoliko stotina simpatizera, sa namerom da svedoči na suđenju Nemanji Šaroviću. Ipak, on na jučerašnjem ročištu nije bio pozvan da svedoči, pošto se postupak nalazio tek u fazi iznošenja odbrane. Na samom suđenju, Nemanja Šarović je negirao krivicu i insistirao da sud pozove Šešelja da svedoči.

Nekoliko stotina simpatizera Srpske radikalne stranke je, pokušavajući da uđe u zgradu suda, napravilo gužvu na ulazu u Palatu pravde. Veliki broj njih je odustao od ulaska u zgradu suda kada im je policajac sa ulaza saopštio da je sudnica u kojoj će se održati ročište mala i da nikako neće svi moći da uđu. U tom trenutku se ispred suda pojavio Nemanja Šarović, koji je okupljenima rekao da su suđenja po Ustavu Srbije javna i da svi oni imaju zakonsko pravo da uđu. Tada su se svi oni koji su ranije odustali od ulaska ponovo uputili ka ulaznim vratima. Zbog reda koji se tom prilikom formirao građani su morali po dvadesetak minuta da čekaju kako bi ušli, što je najteže palo onim ljudima koji su nekim drugim poslom morali da se pojave u Palati pravde. Kada je čuvar ponovio da je sudnica mala i da neće moći svi da uđu, ovoga puta su ga sačekali spremni odgovori.

– Šta ti komentarišeš. Ako nam je Šarović rekao da uđemo, ima da uđemo – komentarisali su simpatizeri radikala dok su čekali u redu.

Pošto su ušli u sudnicu, okupljeni građani su mirno čekali ispred sudnice i razgovarali između sebe. Policajci koji su se nalazili u sudnici nisu imali nikakvog posla osim što su upozoravali ljude da ne smeju da, bez unapred dobijene dozvole, fotografišu unutar zgrade suda. Ukoliko bi „uhvatili“ nekoga da fotografiše, ljubazno bi ih zamolili da izbrišu fotografije iz telefona.

Vulin uputio oštre reči Milanoviću

Ministar za rad Aleksandar Vulin juče se u Jabuci kod Pančeva osvrnuo na izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića o Šešelju i poručio mu da rešenje svih problema Hrvatske nije u tome da govori protiv Srbije, već u reformama i održavanju dobrosusedskih odnosa za ostalim zemljama u regionu. Vulin je hrvatskog premijera podsetio da njegov srpski kolega Aleksandar Vučić nema problem da dođe u Hrvatsku i kaže šta misli. „Dođite kod nas, upoznajte 250.000 proteranih iz Oluje“, kazao je Vulin. Objasnite tim proteranim Srbima, kazao je, da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bežali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga, kako je rekao, Milanović naziva „anđelom“.“Dođite, objasnite im i obiđite neki naš grob, mi ćemo vas razumeti, umemo da praštamo, dođite i zanemarite svoju sujetu i nemojte tako loše govoriti o Srbiji, Srbija vam nije neprijatelj“, poručio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari