Prvi put od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti Priština je juče sprovela lokalne izbore na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Iz Centralne izborne komisije Kosova saopšteno je da je do 15 sati na 2.366 birališta izašlo 33,12 odsto birača – 534. 753 od 1.779.357 građana s pravom glasa, koji su birali odbornike i gradonačelnike u 39 kosovskih opština. Van Kosova registrovano je 8.383 birača.

Prema rečima predsednice CIK Kosova Valjdete Daka, „sva biračka mesta, sem jednog na severu Kosova, otvorena su na vreme“. Daka je preliminarne rezultate najavila za danas, a zvanične najkasnije do 6. novembra. Iz CIK Kosova najavljeno je da će se u drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, glasati samo za dva kandidata, koja su u prvom krugu dobila najviše glasova

Jučerašnje glasanje kontrolisalo je više od o 30 hiljada posmatrača, a obezbeđivalo oko 6.000 pripadnika KPS. Iako su Beograd i Priština o tome dugo pregovarali u Briselu, na glasačkim listićima bio je, kako je potvrđeno Danasu, logo samoproglašene kosovske države.

Ocene izlaznosti Srba, među samim Srbima na KiM su oprečne. Oliver Ivanović, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Građanske inicijative „SDP“, izjavio je da je „bojkot propao čim je stiglo prvih 300 glasova iz centralne Srbije“, dok poslanik DSS u Skupštini Srbije i član Štaba za antiizbornu kampanju Privremene Skupštine AP KiM Marko Jakšić tvrdi suprotno.

– Za nas je bojkot uspeo, sačuvali smo državu Srbiju na ovom prostoru. Do 16 sati u Mitrovci je bila mala izlaznost, a slično je i u drugim gradovima , bez obzira na pritiske kojima su građani izloženi. Svi zaposleni dobili su zadatak da izađu na izbore i donesu dokaz da su glasali sa državnu listu „Srpska“ – kaže za Danas Marko Jakšić.

Jakšić, kao i njegovi politički neistomišljenici Oliver Ivanović i poslanik DS u Skupštini Srbije Goran Bogdanović negira za naš list tvrdnje da je u prvom delu glasačkog dana, koji se poklopio sa pomračenjem sunca, bilo zastrašivanja, pretnji i ucenjivanja građana da ne izađu na birališta. Štab za bojkot lokalnih kosovskih izbora uoči glasanja ogradio se od bilo kakvih incidenata i upozorio da bi ekscese u slučaju male izlaznosti mogli da prave oni koji su bili za izlazak na glasanje.

Vladeta Kostić, nosilac Građanske inicijative „Srpska“ rekao je za Danas da je zadovoljan izlaznošću Srba južno od Ibra, ali da će procenti zbog „naduvanih biračkih spiskova“, za koje krivi Prištinu pokazati „krivu sliku“. On smatra da je „realna izlaznost“ Srba ispod Ibra veća od 50 odsto.

Izvori Danasa tvrde da ih ne bi čudilo da taj broj na kraju bude i preko 100 odsto, jer su glasači u centralnom delu KiM pristizali neprekidno, uključujući i autobuse iz centralne Srbije. Tokom prepodneva, kako su javile agencije, na administrativnom prelazu Jarinje kosovske vlasti zaustavile su autobuse sa biračima iz centralne Srbije, koji su pešice prelazili preko prelaza i drugi autobusima odlazili do biračkih mesta.

Roberto Gualtieri, šef Posmatračke misije EU u Prištini, ocenio je juče da su „lokalni kosovski izbori značajni za razvoj demokratije na Kosovu“. Zapadne diplomate upozorile su da su lokalni kosovski izbori „ veoma bitni za evropske integracije“ i da „neće tolerisati nikakve nepravilnosti“.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da su ovi izbori „test političke zrelosti Kosova u potrazi za mirom sa Srbijom“ i da će „učešće Srba, prvo od proglašenja nezavisnosti 2008, pomoći integraciji ove manjinske zajednice“. Kosovski premijer Haši Tači, koji je glasao u prištinskoj školi „Faik Kunica“, poručio je da su „ovi prvi slobodni izbori na celoj teritoriji Kosova istorijski, ali i evropski test za Kosovo“.

Premijer Srbije Ivica Dačić oglasio se nešto tek pre tri podne i pozvao „Srbe na KiM, posebno na severu Pokrajine da i pored pritisaka i pretnji, izađu na lokalne izbore i tako formiraju svoju vlast i buduću zajednicu srpskih opština“. Dačić je naglasio da „sudbina kosovskih Srba mora biti u njihovim rukama, a ne u rukama Hašima Tačija, koji želi svoje Srbe i desničarskih ekstremističkih organizacija i partija iz Srbije koji Srbe guraju u katastrofu“

Ubistvo u Srbici

Uoči izbora pripadnik KPS ubio je kandidata Alijanse za Budućnost Kosova za odbornika u opštini Srbica Bekima Birinđikua, prenosi portal Zeri. Kako se navodi, policajac je pucao na žrtvu službenim pištoljem, a ubistvo se desilo blizu džamije u Srbici. Iz KPS juče je saopšteno i da je „policija na jednom glasačkom mestu u naselju Batlava u opštini Podujevo uhapsila trojicu lažnih članova biračkog odbora, koji su falsifikovali bedževe na ime članova mesne izborne komisije iz AZBK. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista policija je privela 20 osoba i otvorila sedam slučajeva kršenja odredbi o pravu na glasanje.

Vučić traži intervenciju Srbije

Iako je zatvaranje biračkih mesta zakonom određeno u 19 sati, birališta u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici zatvorena su dva sata ranije zato što su „nepoznate osobe sa fantomkama upale u školu i porazbijale birački materijal“, javile su agencije. Kako se navodi, osoblje Oebsa je evakuisano, a napadači su prekinuli glasanje i bacili suzavac. KPS, kako je nezvanično rečeno Danasu, privela je dve osobe, od kojih je jedna za koju se navodno ispostavilo da je iz centralne Srbije, puštena. Zbog ovog incidenta vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić smesta je zatražio od međunarodne zajednice da dozvoli Srbiji da „interveniše i za 45. minuta smiri stanje u Kosovskoj Mitrovici“. DSS optužila je stranke koje su zagovarale izlazak na izbore da su „odgovorne za uništavanje izbornog materijala u severnom delu Kosovske Mitrovice“.

„Slučaj“ Pantić

Naš list juče nije mogao da utvrdi da li je kandidat „Srpske“ za gradonačelnika severne Kosovke Mitrovice Krstimir Pantić glasao. Prema izveštajima agencija, Pantić juče ujutru nije mogao da glasa jer birački odbor nije bio u punom sastavu zbog „opstrukcije političkih opcija bliskih Prištini“. Izvori Danasa nezvanično tvrde da je on kasnije ipak glasao. Pantić je u petak uveče napadnut i do tada pripadnici KPS čuvaju zgradu u kojoj živi. On je juče zatražio je od Brisela i Beograda da što pre uklone batinaše i huligane sa ulica Kosovske Mitrovice i stvore optimalne uslove da građani izađu na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari