Nadamo se da je moguće da Srpska napredna stranka postane pridružena članica Evropske narodne partije (EPP) do kraja godine. Nedavnu posetu delegacije EPP našoj stranci ocenjujemo kao uspešnu i korisnu, kaže za Danas Jadranka Joksimović, internacionalna sekretarka SNS, povodom dolaska u Beograd delegacije EPP kako bi se detaljnije upoznali sa načinom funkcionisanja SNS, aktuelnom situacijom u Srbiji, kao i o reformskom procesu koji sprovodi Vlada. Nakon što je SNS pre par meseci aplicirala za pridruženog člana EPP, jer Srbija još nije članice EU, misije EPP koje dolaze u posetu naprednjacima treba da procene može li SNS postati deo ove grupacije stranaka koja okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne partije u EU.


Članovi delegaciji Evropske narodne partije, u kojoj je bila i Doris Pak, članica vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), tokom dvodnevne posete Srbiji imala je više sastanaka sa funkcionerima stranke i to sa predsednikom naprednjaka Aleksandrom Vučićem i potpredsednicima Nebojšom Stefanovićem, Nikolom Selakovićem, Igorom Mirovićem, Zoranom Mihajlović i Markom Đurićem članom Predsedništva, kao i sa parlamentarnom delegacijom SNS. Delegaciju EPP predvodila je potpredsednica Korien Vartman-Kul, a SNS Internacionalni sekretar Jadranka Joksimović.

Joksimović za naš list navodi da je poseta bila uspešna i korisna i da naprednjaci očekuju dalju komunikaciju i saradnju.

 – Nadamo se da je moguće da do kraja godine postanemo pridružena članica. Trudimo se da do toga i dođe. Mi već imamo čitav niz redovnih i dobrih kontakata sa EPP partijama i pojedincima, što je za nas kao stranku izuzetno važno – kaže Joksimović.

 Upitana da li su predstavnici EPP zadali neke zadatke koje SNS do sledećeg susreta treba da ispuni, ona odgovara da nema posebnih zadataka, već da se članovi delegacije upoznaju se sa stranačkom strukturom, politikom, pojedincima, prate aktivnosti stranke i mere podršku koju ima.

 SNS je 2013. primljena u poslaničku grupu EPP u Savetu Evrope. Tim povodom predsednik grupe EPP u Savetu Evrope Luka Volonte izrazio je očekivanje da će dalji napori na dostizanju ciljeva ove grupe evropskih narodnih partija ubrzo dovesti do članstva te partije u EPP i u Briselu.

EPP okuplja stranke desnog centra

Evropska naroda partija je osnovana 8. jula 1976. u Luksemburgu, a sedište organizacije je u Briselu. Imaju 71 stalnu ili pridruženu članicu iz 38 zemalja. Okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi. Značaj i uticaj EPP se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta i ima veliki uticaj na donošenje svih značajnih odluka u EU. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja EU, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške, Hrvatske i Srbije. SVM iz Srbije ima status posmatrača, a dok je postojao, URS je bio pridruženi član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari