„I ćutanje je stav“, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića na pitanje zbog čega se predsednik Republike još nije izjasnio povodom potpisivanja sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu. Kako nam je rečeno, „kada predsednik bude smatrao da je vreme, izneće svoje mišljenje“.

Na pitanje kakva je sudbina Nikolićeve platforme o Kosovu, nakon potpisivanja sporazuma u Briselu, odnosno da li je ona obesmišljena okončanjem ove runde razgovora između Srbije i Kosova i uspostavljanjem konačnih dogovora u okviru briselskog procesa, u kabinetu Tomislava Nikolića ističu da je to „dublja priča“.

 

„Predsednik će se o tome sigurno izjasniti“, rečeno nam je na Andrićevom vencu.

Ostaju otvorena pitanja da li je predsednik Srbije očekivao da premijer Srbije Aleksandar Vučić više značaja i uvažavanja posveti njegovom radu i pokušaju da utiče na sam tok dijaloga Srbije i Kosova. Da li je taj rad bio uzaludan, da li se i sam predsednik odrekao sopstvene platforme o Kosovu, s obzirom da o njoj ne govori javno, niti insistira da se uzme u obzir, uprkos tome što je prošlo nekoliko meseci od kada ju je predao predsedniku Vlade.

Javnost zvanično nije upoznata sa sadržajem predsednikove platforme o Kosovu, iako je od početka ove godine više puta najavljivano da će se o tom dokumentu raspravljati i na sednicama Vlade Srbije. Kako su mediji nezvanično izveštavali, Nikolić u platformi za Kosovo predlaže Vladi Srbije da sever Kosova nastavi da tretira u skladu s Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan Zajednice srpskih opština imala tretman „koji su Albanci imali u SFRJ“. Ustav SFRJ iz 1974. godine Albancima na Kosovu davao je pravo sudske samouprave i mogućnost formiranja Ustavnog suda. Upoređujući sadržaj četiri sporazuma koje je Srbija potpisala sa Kosovom u utorak – sa glavnim tezama platforme predsednika Tomislava Nikolića, uočava se da Vlada Srbije nije uvažila predloge predsednika.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče, na početku dvodnevne zvanične posete Kazahstanu, da će razgovori koje će on i srpska delegacija imati u toj zemlji biti prijateljski, ali i veoma konkretni u cilju poboljšanja sveukupne, a posebno ekonomske saradnje.

Kako su preneli mediji, on je naveo da će na tu temu razgovarati sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, vladom i članovima parlamenta. Nikolić je istakao da se svuda može videti kako se Kazahstan razvija, kako sa puno volje i optimizma u ovoj zemlji gledaju u budućnost, ali i kako svi govore da im je Srbija veliki prijatelj. „I naša je velika želja, i to radimo zajedno Vlada Srbije i ja, da predstavimo one firme koje bi kod nas mogle da povuku napred, a još uvek nisu pronašle svog pravog partnera“, dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije smatra da su Azerbejdžan, Kazahstan, Kina, Ruska Federacija države u kojima privrednici mogu da pronađu motiv koji se zove profit da bi sarađivali sa Srbijom.

„I to bi značilo da Srbija konačno krene napred, da u Srbiji svako ko ume proizvodi i da sve što proizvede možemo da prodamo“, istakao je Nikolić.

Nikolić je u zvaničnoj poseti Kazahstanu, na poziv predsednika te republike Nursultana Nazarbajeva, sa kojim će razgovarati, a tokom posete sastaće se i sa drugim zvaničnicima.

Biće potpisana dva sporazuma – o međunarodnom drumskom saobraćaju i Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Nakon posete Kazahstanu, članovi predsedničke delegacije otputovaće pravo na vojnu paradu u Kini. Naime, predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće vojnoj paradi koju Kina organizuje 3. septembra u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i japanske predaje.

 U defileu kroz Peking, učestvovaće i pripadnici Vojske Srbije s jednom jedinicom garde. Tokom višednevne posete Kini, Nikolić će se sastati sa prvim predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će, između ostalog, razgovarati o zajedničkim infrastrukturnim projektima, pre svega o brzoj pruzi Beograd – Budimpešta za čiju su izgradnju zainteresovane kineske firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari