Položaj predsednika SPS Ivice Dačića u stranci nije ugrožen, bez obzira na to da li će ta stranka biti deo buduće vlade Srbije, izjavili su za Danas visoko pozicionirani funkcioneri socijalista koji su želeli da ostanu anonimni.

Čak i da se obistine spekulacije o tome da bi Dačić mogao samostalno da uđe u novu vladu, u svojstvu potpredsednika zaduženog za normalizaciju odnosa s Prištinom, a da SPS kao stranka ne bude deo izvršne vlasti, ni to ne bi moglo da poljulja njegovu čelnu funkciju, kažu sagovornici Danasa iz vrha SPS, mada priznaju da bi u partiji bilo nezadovoljnih time što bi ostali bez državnih funkcija.

Prilika da Ivica Dačić proveri raspoloženje u stranci biće Kongres SPS, koji se održava svake četiri godine i gde se biraju predsednik i članovi Glavnog odbora, koji potom biraju potpredsednike. To će biti deveti kongres socijalista od osnivanja partije.

„Partijski organi SPS još nisu doneli odluku o datumu održavanja našeg 9. kongresa, ali su redovne aktivnosti i pripreme u toku. Prioritet je, kao i za druge relevantne partije, konstituisanje Narodne skupštine i formiranje vlade“, istakla je u izjavi za Danas Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS.

Vukomanovićeva, međutim, nije mogla da govori o detaljima, tako da je ostalo nepoznato da li će na Kongresu Dačić imati protivkandidata, ko će biti kandidati za potpredsednike, na koji način će biti istaknuto eventualno nezadovoljstvo partijskih funkcionera, šta uopšte podrazumevaju „pripreme (koje su) u toku“.

Mediji, međutim, spekulišu da visoki funkcioneri socijalista, Dušan Bajatović i Branko Ružić, koji su bili direktne mete napada naprednjaka tokom koalicione vlasti dve stranke, rade na rušenju Dačića, jer se pribojavaju da će ostati bez funkcija ukoliko dođe do vlade sa SNS. Takve glasine pojačane su nakon Dačićeve izjave da javna odstupanja od stava te partije o potrebi nastavka saradnje sa SNS dovodi u vezu sa pokušajima svog rušenja u SPS.

Neki nisu čuli da je Milošević umro

Ivica Dačić je u oktobru prošle godine izjavio da će Kongres SPS biti održan u februaru, odnosno najkasnije do kraja prvog kvartala ove godine. Predsednik socijalista je tada izjavio da je razlog pomeranja Kongresa za čak deset meseci ranije (Osmi kongres je bio decembra 2010.) želja da se SPS reformiše što pre, jer, kako je tada rekao, „postoje delovi SPS koji nisu čuli da je Milošević umro“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari