Centralna tema razgovora, koje će u ponedeljak, 1. marta u Beogradu, ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner imati s najvišim srpskim zvaničnicima, biće regionalna saradnja kao jedan od ključnih preduslova za nastavak evropskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana, pa i Srbije.

A, u ovom slučaju, sinonim za regionalnu saradnju je odnos Beograda prema Kosovu, saglasni su dobro obavešteni sagovornici Danasa iz francuskih i srpskih krugova koji su, zbog osetljivosti teme, želeli da ostanu anonimni.

Kušner će svojim sagovornicima – predsedniku Borisu Tadiću, šefu diplomatije Vuku Jeremiću i vicepremijeru Božidaru Đeliću – preneti da je neophodna veća fleksibilnost i kooperativnost Srbije u odnosu na vlasti u Prištini i da bi svakako doprinela da u prestonicama ključnih zemalja EU bude još više dobre volje za ubrzanje srpske kandidature za članstvo, koju je za centralni politički prioritet Srbije u 2010. postavio lično predsednik Tadić.

Šef francuske diplomatije će zatražiti da zvanični Beograd „obuzda retoriku“ kada je reč o Kosovu, ali i da ne vuče drastičnije poteze koji bi bili u suprotnosti sa interesima Francuske, kao i ostalih ključnih evropskih država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost. Ovo se pre svega odnosi na eventualne nove inicijative Srbije u UN, nakon što Međunarodni sud pravde u toku ove godine donese savetodavno mišljenje. Kušner bi time u suštini ponovio ono što je zajednički stav SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske i s kojim je, prema još zvanično nepotvrđenim saznanjima medija, predstavnike srpskih vlasti nedavno upoznao francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral.

Sledeći prioritet pomenutih članica EU, ali i Brisela, odnosno visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, jeste nesmetano učešće Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim skupovima posvećenim Zapadnom Balkanu. Srbija, kao što je prekjuče ponovio i predsednik Tadić, ne odustaje od toga da Priština nastupa pod oznakom „Unmik- Kosovo“, kosovske vlasti se tome snažno opiru, a EU pokušava da iznađe kompromisno rešenje. Kušner će pokušati da od srpskih sagovornika zatraži pomoć u pronalaženju izlaza iz te situacije, ali može se očekivati je da će mu oni preneti da je u vezi s tim odgovornost za „kreativna rešenja“ pre svega na evropskoj strani.

Ipak, kako upozoravaju izvori bliski zvaničnom Parizu, od stepena Kušnerovog zadovoljstva ovom posetom u velikoj meri zavise dolazak predsednika Francuske Nikole Sarkozija u Beograd, realizacija najavljenog sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje, kao i intenzitet francuske podrške srpskoj aplikaciji za pristupanje EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari