Šta država radi na otkrivanju političke pozadine ubistva premijera Đinđića, glasi pitanje koje je narodni poslanik LDP Bojan Đurić juče uputio Vladi Srbije i Ministarstvu pravde.


Đurić je u delu sednice republičkog parlamenta predviđenom za poslanička pitanja izvršnoj vlasti naveo da je Liberalno-demokratska partija „vrlo strpljivo i odgovorno“ čekala kako će nadležni reagovati na krivične prijave koje je ta stranka podnosila prethodnih godina, u cilju utvrđivanja političke pozadine ubistva premijera Đinđića, poput one iz 2006. u kojoj je tražena istraga svih detalja „nezakonitog sastanka“ između Milorada Ulemeka Legije i vodećih ljudi MUP i BIA u noći Ulemekove predaje. Međutim, čuveni slučaj „službena beleškaô je političkom naredbom bio zataškan, što je pre tri meseca potvrdio bivši tužilac Zoran Jakovljević.

Takođe, podsetio je Đurić, prošlo je više od mesec dana od podnošenja krivične prijave koju je u ime porodice premijera Đinđića podneo advokat Srđa Popović zbog pobune „crvenih beretki“, koja je prethodila atentatu na premijera. „To je, uz našu prijavu iz 2006, osnov i putokaz koji bi trebalo da usmeri istragu, da je ubrza i da omogući donošenje državne, odnosno sudske odluke u ovom postupku“, istakao je poslanik LDP.

Naglasivši da je ova stranka do „pokazala mnogo razumevanja, dozvoljavajući institucijama da rade u miru“, ali da sada ponovo postoji opasnost „da se čitava priča razvodni“ u pravcu kojim bi to želeli oni koji tvrde da nema političke pozadine, ili da je nikada nećemo saznati, Đurić je Vladi i Ministarstvu pravde postavio pitanje „da li, prema njihovim saznanjima, postupak teče, da li se krivične prijave LDP i advokata Popovića ozbiljno i bez ikakvih kalkulacija tretiraju, da li Ministarstvo i Vlada svojim autoritetom do kraja stoje iza tužilaca i sudija, odnosno Specijalnog tužilaštva i Specijalnog suda, koji ovaj postupak moraju da okončaju?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari