Pokret socijalista Aleksandra Vulina ostao je na levičarskoj poziciji i ističe se po očuvanju tekovina levice, što se vidi i u nastupima u Skupštini Srbije. S druge strane, Socijalistička partija Srbije postala je neprepoznatljiva što se tiče levičarske tradicije, jer je odustala od levice.

Reč je o partiji koja je odustala od svoje politike i kontinuiteta i postala stranka diskontinuiteta, ističe za Danas Milorad Vučelić, nekadašnji član SPS, povodom kritika Pokreta socijalista na račun SPS.

Direktor Vulinove stranke Bratislav Jugović napisao je u tekstu za Danas, pod naslovom „Četiri trnovite ruže SPS-a“, da je Branko Ružić „trnovita ruža SPS i najagilniji dron tajkuna“ i da je „sada došlo vreme Ružića na ivici…“

Vučelić koji je u isto vreme istupio iz SPS kada i Vulin navodi povodom ovoga da je pitanje koliko je istine u tome što je Jugović napisao, a ako jeste da je to onda „lekovito“ za vladajuću koaliciju. „Mnogi su zajedno u Vladi Srbije, ali s druge strane, prema stavovima, kao da nisu. Ako se nešto kaže što je tačno, koalicija ne treba da se brani od istine. To može biti čak i lekovito“, napominje Vučelić.

Sa druge strane, funkcioner SPS Branko Ružić povodom Jugovićevog teksta, kaže za Danas da nema manir da komentariše tendenciozne uvrede koje nemaju utemeljenja u istini. „Ko je čiji dron pokazuje i pokazaće vreme. Ne poznajem dotičnog gospodina, želim da verujem da je u neznanju i spram želje za dokazivanjem rukovaocima drona, izneo nešto za šta nema niti jedan kredibilan argument. Da ima te argumentacije, valjda bi je taksativno izneo u javnost. Ne zameram takvim individuama, mogu da osetim i dozu razumevanja i čak sažaljenja“, navodi Ružić, dodajući da to ne zavređuje ozbiljan politički komentar.

Podsetimo, iako ga javnost prepoznaje kao nekadašnjeg funkcionera JUL (u kome je bio do 1998.) Aleksandar Vulin je 2000. osnovao Partiju demokratske levice, koja je dve godine kasnije ušla sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića u kolektivno članstvo SPS. Sa SPS Vulin se razišao 2006. posle afere „Kofer“ i smrti Slobodana Miloševića, što je tada učinio i Vučelić. Pokret socijalista aktuelni ministar rada osniva 2008. i od tada se nalazi na čelu te partije. Pre četiri godine Pokret socijalista je napravio koaliciju sa SNS, Novom Srbijom i Pokretom „Snaga Srbije“. Zanimljivo je i da je folk pevačica Zorica Brunclik, takođe nekadašnja članica JUL, i u Predsedništva Vulinove partije, kako se navodi na sajtu PS.

Različito glasaju i o Miloševiću

Pokret socijalista je, inače, pre tri godine u Prokuplju prikupljao potpise građana za podizanje spomenika preminulom bivšem predsedniku Srbije i SRJ, nekadašnjem haškom optuženiku za ratne zločine Slobodanu Miloševiću. Takođe, početkom ove godine opštinski odbor ove stranke inicirao je i postavljanje spomen-ploče Miloševiću u Obrenovcu, protiv čega su glasali odbornici SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari