Konferencija ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana biće održana u četvrtak, 23. oktobra, u Beogradu, uprkos najavama Ivice Dačića, potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova, o njenom mogućem odlaganju, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno iz izvora bliskih kabinetu premijera Srbije Aleksandra Vučića, konferencija neće biti odložena, iako su se odnosi u regionu „zategli“ nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija i odlaganja posete premijera Albanije Edija Rame sa 22. na 10. novembar.

Kako saznajemo, i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije učestvovaće najverovatnije na konferenciji ministara spoljnih poslova, ekonomije i privrede Zapadnog Balkana u četvrtak u Beogradu. Dva ministra albanske vlade trebalo je da doputuju u delegaciji premijera Albanije Edija Rame 22. oktobra, ali pošto je njegova poseta odložena za 10. novembar, ministri će sami doputovati u Beograd u četvrtak na taj skup.

Prema saznanjima Danasa, prisustvo kosovskih ministara je i dalje neizvesno, ali nismo dobili pojašnjenje zbog čega je takav slučaj. Potvrdu o dolasku nismo dobili ni iz kosovskih institucija do zaključenja ovog izdanja.

Kako je ranije najavio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, „učešće na konferenciji će uzeti i predstavnici privremenih institucija Kosova i Metohije, zbog čega će konferencija biti održana u gimnih formatu, koji podrazumeva obeležavanje učesnika bez državnih obeležja i statusnih odrednica“.

Međutim, Dačić je izjavio juče da je neizvesno da li će se u Beogradu održati ovaj regionalni skup. On je rekao da je moguće odlaganje regionalne konferencije zbog odlaganja posete albanskog premijera Edija Rame.

„Razgovaraćemo s Briselom, imajući u vidu da je došlo do odlaganja posete albanskog premijera. Razgovaraćemo o tome kakva će biti agenda tog skupa i da li ostajemo pri tom terminu. Što se tiče Srbije, mi smo spremni da organizujemo takav skup“, rekao je Dačić novinarima posle skupa o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama UN.

Prema njegovim rečima, glavna tema regionalne konferencije biće ekonomsko upravljanje, zbog čega su pozvani ministri ekonomija ili finansija, ministri spoljnih poslova zemalja regiona, a da će EU predstavljati komesar za proširenje Štefan File.

Dačić je naglasio da će danas ići u Brisel, gde će o održavanju regionalne konferencije razgovarati s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, ali i sa službom za spoljne poslove EU.

Lukšić i Kavarić stižu u Srbiju

Podgorica – Crnogorsku delegaciju koja u četvrtak, 23. oktobra, dolazi u Beograd na konferenciju ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana činiće Igor Lukšić, potpredsednik Vlade Crne Gore za evropske integracije i ministar spoljnih poslova, i Vladimir Kavarić, ministar ekonomije, saznaje Danas u Vladi Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari