Bivši vojni lider bosanskih Srba Ratko Mladić mogao bi da bude izručen Haškom tribunalu u ponedeljak ili utorak, izjavio je turski sudija Mehmet Gunej, a prenosi turska agencija Anadolija.



– Mladić bi mogao da stigne u ponedeljak ili utorak. U skladu s međunarodnim pravom, odmah će biti izveden pred sudiju – dodao je Gunej, vršilac dužnosti predsednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

On je naveo da će Mladić biti izručen posle lekarskih, administrativnih i finansijskih procedura vezanih za njegovo prebacivanje u Hag.






Prema rečima turskog sudije, „suđenje Mladiću bi trebalo da traje između godinu i po i dve godine“, u zavisnosti od eventualnog kašnjenja u prenosu dokumenata i od iznošenja dokaza.

Gunej je dodao i da je imenovao panel sudija koji će suditi Mladiću, a čine ga nemački, južnoafrički i holandski sudija.

Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala, kaže za naš list da se zasad ne može proceniti kada će Mladić biti izručen Hagu, jer najpre treba da se završi pravna procedura u Srbiji. Ona je dodala da je Haški sud u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima.

Kada je reč o njegovom zdravstvenom stanju, Jelačić je istakla da Haški sud nije zvanično obavešten o tome, ali da će po standardnoj proceduri, nakon prebacivanja Mladića u Hag, on najpre proći medicinski pregled. Ona je dodala da u pritvorskoj jedinici postoji i bolničko krilo. Prema njenim rečima, u prvih nekoliko sati nakon prebacivanja, po proceduri, Mladić će biti upoznat sa pravima koja ima, naročito po pitanju odbrane i mogućnosti dobijanja advokatskog tima za pomoć, a zatim se pritvoreniku objašnjavaju pravila Tribunala, daje optužnica i smešta u ćeliju. Na pitanje da li se zna u kojoj će ćeliji biti smešten Mladić, ona je istakla da se iz bezbednosnih razloga to ne govori, ali da su sve ćelije u pritvorskoj jedinici iste.

U svakom slučaju Mladić neće biti smešten u istom krilu gde su smešteni optuženici koji su povezani sa njegovom optužnicom ili sa ratnim zločinima koji se Mladiću stavljaju na teret.

Ćelije u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu imaju oko 15 kvadrata i u njima se nalaze krevet, radni sto, orman za garderobu, police i umivaonik. Zatvorenici imaju na raspolaganju televizor i internet vezu tako da mogu da koriste svoj laptop.

Pritvorenik provodi veći deo vremena u ćeliji, ali tokom dana ima mogućnost i da boravi u zajedničkim prostorijama, gde sreće ostale zatvorenike iz svog krila. Zajedničke prostorije uključuju teren za fizičku aktivnost, manju teretanu i neku vrstu kuhinje-trpezarije u kojoj mogu zajedno da jedu. Tu su pored toga ordinacija, sala za rad opremljena kompjuterima, biblioteka.

Pomalo gleda TV i retko čita

Ratko Mladić je tokom jučerašnjeg dana u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda pomalo gledao TV i retko čitao knjige koje su mu dostavljene prethodnih dana. Kao i svakog dana iskoristio je zakonsku mogućnost da prošeta. Za doručak je imao jaja, zdenku sir i čaj, dok je za ručak jeo grašak, piletinu i supu. Za večeru je tražio piletinu sa barenim krompirima. Mladićev jelovnik odobrio je nutricionista, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Mladića su juče posetili članovi porodice i advokat. Svaka zatvorska ćelija u Specijalnom sudu ima vrata sa špijunkom i metalnim rešetkama i prozor koji je, takođe, obezbeđen rešetkama. Pritvorenici imaju na raspolaganju krevet, sto, stolicu i metalnu kasetu. U sobi se nalazi i WC šolja, kao tuš sa hladnom i toplom vodom. Ovaj deo je harmonika-vratima odvojen od ostale prostorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari