Posle osmomesečnog odlaganja, sednica Glavnog odbora SPS-a na kojoj će biti konačno izabrano rukovodstvo stranke, biće održana danas popodne, u za te svrhe renoviranoj sali na Studentskom trgu. Zvanično, imena budućih čelnika zna Ivica Dačić i ona se drže u tajnosti, ali nezvanično mediji spekulišu da je lider SPS ovih dana razgovarao o tome sa dva bivša bezbednjaka – nekadašnjim šefom Državne bezbednosti Jovicom Stanišićem, ali i bivšim šefom VBA Svetkom Kovačom. Sam Dačić novinarima juče, nakon što je u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a u Ministarstvu spoljnih poslova primio članove misije ove organizacije u Ukrajini, ponovio je da samo on zna koga će predložiti.


„Kad ste čekali osam meseci, sačekajte još jedan dan. Sve što se pojavilo u novinama, pošto samo ja znam šta je tačno, jeste neistinito, ili poluistinito. SPS će svakako nastaviti svoj reformski proces spremajući se za dalje političke zadatke“, poručio je Dačić, dodajući da je politička orijentacija jasna i da stranka deli zajedničke ciljeve sa koalicionim partnerima iz SNS.

U krugovima bliskim Jovici Stanišiću vlada uverenje da je malo verovatno da se on politički angažuje, zbog toga što je još uvek pod jurisdikcijom Haškog tribunala. Konačna odluka Žalbenog veća očekuje se krajem godine, nakon što se tužilaštvo žalilo na odluku suda kojom je u maju 2013. zajedno sa Frankom Simatovićem oslobođen odgovornosti za zločine paravojnih formacija u Hrvatskoj i BiH. Stanišić se na to da je i dalje pod jurisdikcijom Haga, koji ima primat nad domaćim pravosuđem, pozvao kada protiv njega obnovljeno suđenje za nezakonitu dodelu državnog stana. Ovaj maratonski proces u kome se sudi grupi bivših funkcionera SPS i JUL-a i dalje je u toku, a prema nezvaničnim saznanjima Danasa, protiv Stanišića će biti razdvojen, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Na Hag i loše zdravlje Stanišić se pozvao i kada je početkom 2014. pozvan da svedoči u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Stanišić je došao u Specijalno tužilaštvo, ali nije dao iskaz. Pojedini senzacionalistički mediji javili su da je prošle godine bio kum sinu funkcionera SPS Dušana Bajatovića. Koliko je poznato Stanišić u vreme Slobodana Miloševića nije bio član SPS, dok se tvrdi da je člansku kartu socijalista imao njegov naslednik na mestu šefa RDB Radomir Marković.

Ipak, Stanišić bi mogao da donese potrebnu simboličku vezu partiji sa prošlošću, naročito ako se ima u vidu da će dosad takva najprepoznatljivija ličnost – Milutin Mrkonjić – izgubiti potpredsedničko mesto. Budući da je Dačić poznat kao političar koji se ne odriče starih kadrova, smatra se da će se i za Mrkonjića naći neko mesto u vrhu stranke. Pominje se da će zauzeti poziciju počasnog predsednika.

„Ne znam šta taj termin „počasni“ znači. Nemam vremena za gubljenje, a na Glavni odbor ću doći ukoliko ne budem zauzet“, rekao je Mrkonjić juče za Danas.

Kada je reč o mogućnosti da bi simboličku ulogu osnivača SPS mogao da preuzme nekadašnji premijer Nikola Šainović, koji se upravo vratio u Srbiju, nakon dve trećine odslužene kazne koju mu je dosudio Haški sud za ratne zločine na Kosovu, sam Šainović je novinarima negirao da će se vratiti u politiku.

Od mlađih kadrova koji se ne povezuju sa Slobodanom Miloševićem, mada su i u njegovo vreme bili u SPS, smatra se da će važnu poziciju i dalje zauzimati Branko Ružić i Aleksandar Antić.

Smatra se da dobre izglede ima i Novica Tončev koga su podržali odbori SPS na lokalu.“Ne znam da li ću biti među potpredsednicima, ali se nadam da će Dačić odlučiti po savesti“, kaže Tončev i dodaje da bez tenzije čeka današnju sednicu.

Među kandidatima za potpredsednika su i Dijana Vukomanović, čiji status u vrhu stranke, kako tvrde obavešteni u SPS, nije nimalo sporan, kao i Dušan Bajatović, koji ima ogromnu podršku vojvođanskih socijalista.

„Kako se ko među nama zove nije važno i nije važno da li ćemo imati iste pozicije. Ali ako me pitate da li očekujem ponovo potpredsedničko mesto, reći ću otvoreno da verujem da ću biti jedan od kandidata za potpredsednika stranke“, izjavila je nedavno za Danas Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica foruma žena u SPS, čime je automatski postala i članica Predsedništva stranke koje danas treba takođe da bude izabrano.

Tvrdi se da će nesporna biti i uloga Žarka Obradovića, doskorašnjeg zamenika stranke u reformisanom SPS, ali i još dvojice kandidata za potpredsednika Dejana Radenkovića i Vladimira Zagrađanina.

Osim za potpredsednička mesta veliko interesovanje socijalista vlada i za mesto predsednika Izvršnog odbora. Među kandidatima koji su dobili veliku podršku baze su i poslanik Vanja Vukić, bivši direktor SPS Dejan Backović i Đorđe Čabarkapa, dosadašnji potpredsednik IO, koji za Danas kaže da je na terenu, da priprema lokalne izbore u Medveđi i da ne zna kakvu je kadrovsku šemu pripremio lider stranke. Kako Danas saznaje u SPS postoji i mogućnost da Dačić za predsednika IO ne predloži nijednog od nominovanih kandidata, a dobre šanse za to mesto ima Dijana Vukomanović.

 

Zamenik

Broj potpredsednika statutom stranke nije ograničen, ali će kako navode u SPS svaki potpredsednik ubuduće imati konkretna zaduženja i biće za njih odgovoran. Dačić će imati i zamenika, ali odluku o tome ko će to biti neće saopštiti na današnjoj sednici.

 

SDS: Nema preleta

U medijima je pominjano da je Ivica Dačić razgovarao i sa Aleksandrom Senićem, poslanikom i funkcionerom Tadićeve Socijaldemokratske stranke, radi njihovog prelaska u SPS. „To naravno nije tačno“, kratko je za Danas rekao Senić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari