Aktivnosti predstavnika Vlade Srbije tokom vanredne situacije u Srbiji zbog poplava neće uticati ni pozitivno ni negativno na rejting vlasti, premijera Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, saglasni su sagovornici Danasa. Oni dodaju da su pristalice naprednjaka zadovoljne učinkom Vlade, dok su mane nalazili uglavnom oni koji nisu glasali za vladajuće partije na prošlim izborima. Da li će se podrška vladi smanjiti ili povećati, videće se možda tek na jesen, kada budu poznati prvi rezultati rada na obnovi zemlje posle poplava.

„Ne bih očekivala da će dosadašnji događaji vezani za poplave bitno promeniti rejtinge SNS i Aleksandra Vučića. Naime, ljudi gledaju na stvari kroz sopstvene naočare, pa mislim da će oni čiji je pogled na SNS i Vučića bio pozitivan i događaje vezane za poplave videti u pozitivnom svetlu, a oni koji su već imali negativno mišljenje i ove događaje videti u negativnom svetlu“, ocenjuje za Danas Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik marketinga.

Ona dodaje da bi očekivala da tek mali procenat „promeni naočare“ povodom poslednjih događaja. Prema njenim rečima, pre se može očekivati da efikasnost sanacija posledica poplava utiče na rejtinge i SNS i Vučić, odnosno tek ono što sledi u narednim mesecima. „U tom pogledu rezultati će biti mnogo opipljiviji i ocene uspeha ili neuspeha će biti mnogo bolje zasnovane. To će svakako uticati i na rejting čitave vlade“, napominje Logareva za naš list.

I profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ističe za Danas da aktivnosti vlasti zbog poplava kratkoročno neće uticati na rejtinge vladajućih stranaka. „Kakvi su bili efekti državnih organa, usled solidarnosti građana, prerano je proceniti. Videćemo kakvi će biti efekti distribuiranja pomoći. SNS je, inače, već maksimalizovala sebi podršku i ne očekujem da bi to moglo više da raste“, objašnjava Stojiljković.

Prema njegovim rečima, aktivnosti vlasti nisu impresionirale neglasače SNS-a, ali nisu ni razočarale one birače koji su za njih glasali. „Tek možda na jesen ćemo moći da proverimo efekte i vidimo kako su građani videli njihove aktivnosti tokom poplava i u periodu na obnovi zemlje“, dodaje naš sagovornik.

Da je rano procenjivati rejtinge smatra i Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). On navodi za Danas da ima i pozitivnih i negativnih efekata, ali da to zavisi od toga ko je šta očekivao. „Potrebno je da prođe vreme i da se završi obnova područja pogođenih poplavama. Krajem jeseni ili početkom zime, imaćemo pravu sliku da li su se promenile političke prilike u zemlji i na koji način. Tada će se verovatno i raditi prva istraživanja, naročito što letnji period, inače, nije pogodan za ispitivanje javnog mnjenja“, naglašava Vuković.

Nepromenjeno stanje

Srpsku naprednu stranku podržava polovina biračkog tela, a podrška njenom lideru, premijeru Aleksandru Vučiću, dostiže čak 69 odsto, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus, objavljeno pre nekoliko dana. SNS izašla je iz vanredne situacije neokrnjenog rejtinga, čak i nešto uvećanog u odnosu na rezultat zabeležen na izborima 16. marta, prenela je Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari