Kada bi se lokalni izbori u Nišu održali sutra, Srpska napredna stranka dobila bi 31,4 odsto, a Demokratska stranka 20,9 odsto glasova, što je do sada najveća prednost naprednjaka u odnosu na demokrate u svim istraživanjima rejtinga stranaka u tom gradu, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Lubris Extra, jedine agencije za istraživanje javnog mnjenja na jugu Srbije.


Istraživanje Lubrisa, u koje je Danas imao uvid, sprovedeno je od 10. do 25. februara na uzorku od 1.281 ispitanika. Osim što SNS „vodi“ sa 10,5 odsto u odnosu na demokrate, SPS beleži podršku 10,2 odsto građana, URS – 9,1 odsto, DSS – 8,1 odsto, LDP – 7,9 odsto, a SRS – 5,1 odsto građana Nišlija. Sa 7,6 odsto podrške cenzus samostalno prelazi i Nova Srbija, ali ukoliko joj nosilac liste bude prethodni gradonačelnik Smiljko Kostić, koji je sada potpredsednik NS, a s funkcije gradonačelnika otišao je uz ocene da je bio „izuzetno neuspešan, pre svega zbog toga što za četiri godine u Niš nije ušla nijedna investicija“.

– Istraživanje je rađeno na do sada najvećem broju ispitanika za grad Niš i pokazuje najveću razliku između dve prvoplasirane stranke pojedinačno i nešto drugačije rezultate u odnosu na rejting partija na republičkom nivou. Takođe, ukoliko uporedimo pretpostavljene koalicije, jasno je da je situacija veoma polarizovana, tako da se čini da će tas na vagi u korist neke opcije biti neka od manjih stranaka, što je bio slučaj i do sada – kaže za naš list Zdravko Stojnić, analitičar Lubris Extra.

U Lubrisu kažu da je u istraživanju „iskorišćen svaki glas“, odnosno odgovori svakog ispitanika koji je znao za koga će glasati ili je politički opredeljen. U obzir nisu uzimani glasovi građana koji nisu znali kome će ga dati ili će apstinirati. Agencija upravo radi istraživanje koje bi trebalo da pokaže koliko je građana Niša pred predstojeće lokalne izbore neopredeljeno ili će ih bojkotovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari