MAT: U prva tri meseca 2024. svi proizvodni sektori, osim energetike, beleže rast 1Foto: Shutterstock/Thapana_Studio; Tatohra

Realni BDP Srbije u prva tri meseca 2024. uvećan je za oko 4,6 odsto, ali se procenjuje da su tokom ovog perioda svi proizvodni sektori, osim energetike, zabeležili međugodišnji realni rast dodate vrednosti, piše u novom izdanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Analiza pokazuje da je industrijska proizvodnja u martu 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine smanjena za 5,8 odsto, dok je kumulativni međugodišnji porast u periodu januar-mart iznosio 2,9 procenata.

Kao presudni doprinos ovakvom rezultatu u martu autori analize vide smanjenu proizvodnju Prerađivačkog sektora od 6,6 odsto i doprinos ukupnom padu industrijske proizvodnje od 4,9 procentnih poena.

Ipak, uvećanje vrednosti spoljnotrgovinske razmene koje je zabeleženo u februaru, u martu je izostalo. U MAT-u piše da je vrednost robne razmene redukovana za 9,1 odsto u odnosu na mart 2023. Robni izvoz je iznosio 2.486 miliona evra (za 10,6 odsto manje), robni uvoz 3.199 miliona evra (za 7,9 odsto manje), a deficit u robnoj razmeni 713 miliona evra (za 3,2 procenta više).

Deficit tekućeg računa u periodu januar–februar ove godine iznosio je 50,3 miliona evra, dok je u istom periodu prethodne godine zabeležen je suficit u iznosu od 109,6 miliona evra.

Deficit tekućeg računa je, prema ovoj analizi, rezultat manjih neto prihoda države registrovanih na računu sekundarnog dohotka, manjeg suficita u međunarodnoj trgovini uslugama, većeg neto odliva kamata po osnovu ostalih investicija, kao i većeg neto odliva dohotka od direktnih investicija.

Na osnovu raspoloživih podataka i fleš procene RZS-a, realni bruto domaći proizvod Republike Srbije u prvom tromesečju 2024. međugodišnje je uvećan za oko 4,6 odsto, a tekuća dinamika odgovara projektovanoj stopi realnog rasta BDP-a od oko tri procenta na nivou cele godine.

Sa druge strane, inflacija je u martu smanjena i na mesečnom i na međugodišnjem nivou. U februaru i martu 2024. registrovana je mesečna inflacija od 0,6 i 0,3 odsto, a međugodišnja inflacija od 5,6 i 5 procenata.

Tako je u martu 2024. nastavljeno smanjivanje međugodišnje inflacije koje je započelo u aprilu 2023, dok u Narodnoj banci Srbije i dalje očekuju povratak međugodišnje inflacije u granice cilja (3 odsto ±1,5 procentnih poena) u maju 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari