MAT: Industrija pokazuje trend stagnacije 1foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Industrijska proizvodnja u novembru zabeležila je međugodišnji rast od 3,6 odsto. Rast industrijske proizvodnje za prvih 11 meseci, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 2,6 odsto, navodi se u najnovijem izdanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

„Međutim, u prethodnih deset meseci trend fizičkog obima ukupne industrijske proizvodnje je čvrsto usidren na nivou koji je za oko 2,5 odsto viši od prošlogodišnjeg proseka.

Bez ubrzanja prerađivačkog sektora od januara 2024. možemo očekivati znatno skromnije međugodišnje stope rasta ukupne industrije“, navodi se u MAT-u.

U novembru 2023. godine, prerađivačka industrija je zabeležila međugodišnji (u odnosu na novembar 2022) rast od 2,5 odsto, dok je rudarstvo zabeležilo pad od 0,2 odsto.

Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom je ostvarilo u novembru godišnji rast od 10,3 odsto.

Kada se gleda prvih 11 meseci prošle godine, ukupnom rastu industrije od 2,7 odsto, najviše je doprinela proizvodnja struje (2,13 procentnih poena), prerađivačka industrija sa 0,4 procentna poena i rudarstvo sa svega 0,14 poena.

U analizi MAT-a se ističe da i rudarstvo i prerađivačka industrija najmanje devet meseci faktički stagniraju, a da tome teži i proizvodnja struje.

Takođe se ističe da u ekonomskoj situaciji u kakvoj je evrozona malo je verovatno oživljavanje prerađivačke industrije.

Do preokreta u industriji moglo bi doći u drugoj polovini 2024. godine ukoliko bi se pokrenula masovna proizvodnja Fiat Pande u Kragujevcu.

U novembru je osmi mesec zaredom smanjena vrednost spoljnotrgovinske razmene, za dva odsto međugodišnje.

Kumulativno posmatrano od januara do novembra 2023. vrednost spoljnotrgovinske razmene bila je niža za 1,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrednost robnog uvoza redukovana je za 5,8 odsto, a vrednost izvoza uvećana za 4,5 odsto.
Pozitivan efekat je značajno niži robni deficit, za 3,2 milijarde evra ili 31 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Izvoz robe za 11 meseci vredeo je 26,4 milijarde evra. Ipak, u novembru je treći mesec uzastopno izvoz pao gledano u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u novembru 78 odsto.

Promet robe u maloprodaji je konačno ostvario realni rast u novembru. Nominalno, maloprodaja je porasla za 9,7 odsto, ali usled inflacije realni rast je iznosio 3,6 odsto.

Ako poredimo period januar-novembar sa istim periodom 2022. promet robe na malo je i dalje ralno manji za 2,7 odsto, što ukazuje na pad standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari