Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da Demokratska stranka treba da ima premijera i vodi razgovore o formiranju nove vladajuće većine, a „ako ta većina nije moguća, onda DS to treba da saopšti javnosti“. „U tim uslovima će se tražiti parlamentarna većina u njihovim međusobnim dogovorima ili dogovorima s drugim opcijama, a, ako i tu nema parlamentarne većine, onda je moguće razgovarati o koaliciji tri najveća bloka… Za nas je redosled poteza jasan, mi ne trgujemo i ne razgovaramo pre podne s jednima, a po podne s drugima“, kazao je Dačić, otvarajući sednicu Glavnog odbora SPS juče u beogradskom Sava centru.

Lider socijalista je upozorio da „nikakva koalicija DS i SNS neće biti velika jer nema velike koalicije bez SPS, PUPS i Jedinstvene Srbije, a ona se pravi samo ukoliko postoji parlamentarna kriza“. Kako je kazao, SPS ne traži ministarske fotelje i direktorske funkcije, već poštovanje principa, pri čemu je napomenuo da „neko stvara atmosferu“ da su pregovori oko formiranja vlade stali zbog uslovljavanja socijalista.

„Koalicija oko socijalista neće u vlast po svaku cenu, već insistira na principima“, među kojima su politika jasnih nacionalnih i državnih interesa, jednakosti u društvu, ekonomskog razvoja i privrednog rasta sa fiskalnom odgovornošću, socijalnog dijaloga i borba protiv siromaštva, naveo je Dačić.

Lider socijalista je ocenio da je upravo savez SPS-PUPS-JS pravi pobednik izbora, a da su ih i SNS i DS izgubile, jer su dobili znatno manje glasova nego što su očekivale, ali da su ipak „dali predsednika i najverovatnije će dati premijera“. SPS je „nada za građane da će se nastaviti dobro, menjati loše i voditi nova politika u interesu naroda“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, nikakve partijske koalicije ne mogu da reše egzistencijalne probleme građana Srbije, a državu treba da vodi vlada sa stručnim ljudima bez partijskih i birokratskih uplitanja.

Dačić je članovima Glavnog odbora čestitao na odličnom izbornom rezultatu i poručio da je cilj socijalista da na sledećim parlamentarnim i predsedničkim izborima pobedi njihova koalicija i da predsednik bude iz redova SPS.

Sednica Glavnog odbora, koji broji oko 300 članova, posle Dačićevog govora je zatvorena za javnost.

Promeniti koncept politike prema Kosovu

Dačić je rekao da želi u vladu koja će znati gde je crvena linija politike prema Kosovu, kao vladu „koja će razdvojiti nacionalne i državne interese od politike koja će ih žrtvovati zbog drugih ciljeva“. „Treba napustiti trenutni koncept politike prema Kosovu, jer je nesvrsishodan. Treba da znamo šta hoćemo i to čvrsto da branimo“, naglasio je Dačić, dodajući da Srbija mora da kaže šta su njeni interesi i u Republici Srpskoj, kao i u svim zemljama bivše SFRJ.

Treća sednica Predsedništva DS

U trenucima zaključenja ovog izdanja Danasa trebalo je da počne sednica Predsedništva DS, treća od 20. maja i poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima. Očekivalo se da tema sastanka u sedištu demokrata u Beogradu budu kadrovska rešenja za sastav nove vlade. „DS je u obavezi da na ovoj sednici zauzme konkretnije stavove oko formiranja vlade i parlamentarne većine i očekujem da će se znati personalno rešenje za premijera“, rekla je ranije juče potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović. Kako je upozorila, „od ponedeljka kreću razgovori DS i SPS, a ako ništa ne uradimo za kratko vreme, praviće se druge kombinatorike, jer nema razloga da građani Srbije dugo čekaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari