Ne bi trebalo da bude novih uslova za početak pregovora Srbije sa EU. Veoma se dobro sećam zvaničnog dokumenta Evropskog saveta od juna, kojim se predlaže otvaranje pregovora u januaru 2014.

U njemu piše da neće biti dodatnih uslova za Srbiju, tako da se ja držim toga da ta odluka Saveta neće biti promenjena, kaže u razgovoru za Danas Franko Fratini, bivši ministar spoljnih poslova Italije i trenutno jedan od kandidata za generalnog sekretara NATO, koji je za vikend učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Pojavio se novi dokument Nemačke sa devet uslova za Srbiju. Šta mislite o tome?

– Mislim da konačan predlog mora da usvoji Evropska komisija. Uveren sam da će EK, Ketrin Ešton, Štefan File i Žoze Manuel Barozo, postupiti korektno i primeniti odluku Evropskog saveta bez dodavanja novih uslova. Inače, sve što se bude predvidelo u pregovaračkom okviru je neophodno za Srbiju, to nije nikakav poklon Brisela, to je u interesu Srbije. Zemlja kao što je Srbija mora da ulaže napore da bi postigla uspeh, a posle tih napora postaće članica EU i više neće imati probleme s kojima se danas suočava.

Da li će Srbija početi pregovore u januaru?

– Mislim da hoće. Očekujem da će oktobarski izveštaj EK o napretku Srbije biti veoma pozitivan, što će omogućiti otvaranje najosetljivijih pregovaračkih poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima. To će biti početak.

Ali, iz Nemačke stižu poruke da Srbija nije ispunila sve uslove za početak pregovora?

– Svi rezultati zavise od političke volje i od napora države. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić me je uverio da postoji snažna posvećenost Srbije da ispuni sve uslove. Moram da kažem da su neke stvari bile nezamislive do pre samo godinu dana. Tokom svoje poslednje posete Beogradu pre nekoliko meseci razgovarao sam s Vučićem o potpisivanju sporazuma sa Prištinom, samo koji dan pre nego što se to i desilo. Sada imamo taj sporazum koji je počeo i da se primenjuje, što je sve bilo nezamislivo pre godinu dana. Činjenice ukazuju da dobra volja postoji i u narednom periodu Vlada Srbije mora da nastavi sa primenom dogovorenog. I to baš zbog toga što to nije poklon, već rezultat implementacije onoga što je odlučeno.

A da li bi Nemačka mogla da stopira pregovore u januaru?

– Mislim da ne.

Neprijatelji Srba

Mogu li najnoviji incidenti na Kosovu da uspore evropski put Srbije?

– Verujem da je ubistvo pripadnika Euleksa bila planirana kriminalna akcija onih koji su neprijatelji srpskog naroda i da je njihova želja upravo bila da se uspori evropski put Srbije. To i EU treba da ima u vidu. EU će sigurno zahtevati veoma ozbiljnu istragu, i to mora da se desi. Građani moraju saznati ko su ti neprijatelji srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari