Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisaće Zakon o sporazumu sa NATO, saznaje Danas u izvorima iz vrha države. Kako nam je rečeno, predsednik ne vidi u tom zakonu ništa novo ili sporno što bi iskočilo iz svega prethodnog u vezi sa saradnjom Srbije i Severnoatlanske alijanse, koje je uslovilo i ovaj zakonski akt. Nikolić, naime, deli stavove sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističu sagovornici Danasa.

Kako nam je rečeno u vrhu države, ne postoji još plan i program zvanične posete predsednika Srbije Moskvi, 9. marta, kada bi trebalo da se sretne i sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom. Sagovornici našeg lista pretpostavljaju da NATO i tek usvojeni Zakon o sporazumu sa Alijansom neće biti najznačajnija i glavna tema sastanka Nikolića i Putina.

S obzirom na intezitet reakcije i, svakako, neblagonaklon odnos Rusije prema sve bližoj saradnji Srbije sa NATO, a u svetlu izraženog sukoba te države sa članicama NATO na nekoliko frontova, jasno je da tema odnosa Srbije i Alijanse, svakako, ne može biti tek sporedna.

Kako je Danas već izvestio, premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiće Srbiju na vrhuncu izborne kampanje, neposredno uoči vanrednih republičkih izbora u Srbiji. Izvori iz Vlade preneli su Danasu da se poseta Medvedeva planira za početak aprila meseca, možda čak i polovinu, što bi značilo da bi premijer Ruske Federacije posetio Beograd tek nedelju dana pre nego što građani Srbije izlaze na birališta. Ovaj scenario je važeći, ukoliko se obistine prognoze da će premijer Srbije raspisati izbore za 24. april.

Istovremeno, premijer Aleksandar Vučić poručio je juče u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom da je zvanični stav Srbije da ostaje vojno neutralna zemlja. On je naveo da uz ostvarenje spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, želi da očuva i unapredi tradicionalno prijateljstvo i dobre odnose sa zvaničnom Moskvom.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, premijer Vučić i Čepurin su konstatovali da su politički odnosi dveju država na visokom nivou i da odražavaju tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda.

Ambasador Čepurin je, kako se navodi, potvrdio da, u skladu sa ranije postignutim dogovorom, predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev planira da, na poziv premijera Vučića, poseti Srbiju i da se trenutno usaglašava konkretan datum posete.

Sagovornici su se saglasili da je ta poseta važna i za Srbiju i za Rusiju i da će biti prilika da se sagleda šta je sve urađeno u unapređenju ekonomske saradnje, kao i da se utvrde nove poslovne mogućnosti.

Do sastanka srpskog premijera i ruskog ambasadora dolazi nekoliko dana nakon što je iz Moskve saopšteno da „Rusija uočava da Srbija razvija odnose sa NATO, ali računa da će se pridržavati politike vojne neutralnosti“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je reagovalo na Zakon o sporazumu sa NATO koji Skupština Srbije usvojila je 13. februara Sporazum sa NATO, kojim je omogućeno da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom. To je bio razlog da predsednica DSS Sanda Rašković Ivić pozove predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog Zakona. Kako je navela u otvorenom pismu, tim Zakonom se NATO uvodi u Srbiju bez formalnog ulaska Srbije u NATO, a Srbija, kako tvrdi, svrstava u antiruski vojni savez, i to u „burnom vremenu preraspodele ekonomske, političke i vojne moći među velikim svetskim silama“.

Međutim, kako je Danasu objašnjeno u izvorima iz vrha vlasti, državna zajednica Srbije i Crne Gore je još 2005. godine „potpisala sa NATO sporazum o tranzitu njihovih trupa kroz našu zemlju“. „Vojislav Koštunica je bio na vlasti 2006. godine kada smo ušli u članstvo Partnerstva za mir. Tada je Srbija i osnovala misiju pri NATO u Briselu na čelu sa ambasadorom, a NATO je kod nas uputio oficire za vezu sa diplomatskim imunitetima i privilegijama“, ističu sagovornici našeg lista.

Aleksandar Vučić je na kritike koje su se pojavile u medijima, a dolaze i iz dela „desne“ opozicije, zbog sporazuma Srbije sa Severnoatlanstkom alijansom i različitim olakšicama za NATO uzvratio da je reč o političkom licemerju onih koji se busaju kao zaštitnici Kosova i Srba na Kosovu, a nisu bili u stanju „ni džamije da odbrane“.

Istovremeno, list Blic objavio je navodni zahtev Rusije da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu dobije specijalni, eksteritorijalni status. Osoblje centra bi dobilo diplomatski imunitet, a Srbija izgubila mogućnost kontrole vozila i vazduhoplova, što nije u skladu sa evropskim putem Srbije. Kako je tom dnevniku rečeno u Vladi, premijer Vučić je u više navrata, i ovde i u Moskvi, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu to jasno stavio do znanja.

Kako je Danasu objašnjeno u bezbednosnim krugovima, centar u Nišu, iako trenutno nema karakteristike vojnog, on bi to vrlo brzo mogao da postane, jer su postojeći kapaciteti lako preobratljivi u one koje odlikuje vojna baza.

DSS ispred Predsedništva

DSS je sazvala za danas na konferenciju za novinare ispred zgrade Predsedništva Srbije gde će od predsednika Nikolića biti zatraženo da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o saradnji sa NATO. DSS u saopštenju navodi da je Sporazum o uslovima prebivanja, privilegijama i imunitetu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu u poslednjem trenutku povučen sa dnevnog reda tokom posete Vladimira Putina Srbiji u oktobru 2014, zbog pritiska SAD i EU.

Skat: Ne razumem kontroverze

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat izjavio je juče da ne razume kontroverze u srpskoj štampizbog sporazuma Srbije s NATO-om. Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je juče istakla privrženost Srbije vojnoj neutralnosti, ocenivši da je NATO nametljiv u težnji da što više zemalja uvuče u svoju orbitu .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari