Lider naprednjaka Tomislav Nikolić, koji je danas u petom danu štrajka glađu i žeđu, izjavio je juče popodne da ga još niko iz vlasti nije posetio u bolnici, osim ministra zdravlja Zorana Stankovića, i istakao da za sada „nema nagoveštaja kompromisa“.


On je na konferenciji za novinare koju je održao u svojoj sobi u KBC na Novom Beogradu ukazao da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja treba da primi „ozbiljniju terapiju“. „Stanje bubrega i EKG se pogoršalo i zbog toga ću pristupiti ozbiljnijoj terapiji“, naglasio je Nikolić. Kako je naveo, žao mu je što patrijarh Irinej nije na pravi način shvatio koji je cilj njegovog štrajka glađu i žeđu i najavio da će se sutra najverovatnije pričestiti.

„Nemam nameru da destabilizujem Srbiju. Nadam se da će se ovo rešiti tako da u Srbiji ne bude ni gladnih ni žednih. Ne želim da se ubijem, već samo rigorozno postim, a pitanje je kako će se sve ovo završiti“, ukazao je Nikolić.

Na pitanje novinara koliko je spreman da nastavi sa štrajkom, predsednik SNS je odgovorio „koliko je potrebno“, kao i da porodica još nije uspela da ga odgovori. Prema njegovim rečima, nije u pitanju datum održavanja izbora, već promena vlasti, kao i da „politička elita malo osiromaši, a građani obogate“. Nikolić nije želeo da odgovori na to o čemu je razgovarao s biznismenom Milanom Bekom, koji ga je u ponedeljak posetio, već je rekao da mu je to prijatelj koga nije video godinu dana.

S druge strane, iz Mitropolije crnogorsko-primorske juče je saopšteno da mitropolit Amfilohije „nije stao na Nikolićevu stranu“, kako je to preksinoć izjavio zamenik predsednika SNS Aleksandar Vućić.

Povodom Vučićeve izjave, Mitropolija se oglasila saopštenjem u kojem se objašnjava da je mitropolit Amfilohije telefonom razgovarao s Nikolićem još dok je ovaj štrajkovao u Skupštini Srbije, zbog „brige o zdravlju svog dugogodišnjeg prijatelja i poznanika“. Tom prilikom mitropolit je „izrazio brigu o Nikolićevom zdravlju i molitvenu želju da iznađe neki drugi, adekvatniji put za ostvarivanje političkih ciljeva, jer je jevanđelski metod Crkve oduvek bio i ostao post i molitva u borbi protiv ličnih i uopšte ljudskih iskušenja i zala, a nikada samoubilački štrajk glađu“. U saopštenju se navodi da se Nikolić zahvalio na savetu i izrazio svoju spremnost i želju da se kao pravoslavni hrišćanin pričesti Svetim tajnama“.

Novi miting?

Nikolić ima problema sa bubrezima, doktori su mu našli višak urina u krvi i da je zato prema njemu morala da bude primenjena terapija, izjavio je Aleksandar Vučić nakon posete lideru SNS. Zamenik predsednika SNS je kazao i da ne isključuje mogućnost da sledeće nedelje „između Vaskrsa i 1. maja“, SNS organizuje nov protest u Beogradu. On je najavio za danas skup ispred zgrade RTS.

Organizam popušta

Dr Tanja Stančić Milojević rekla je juče novinarima u KBC da su analize i nalazi pokazali da Tomislavu Nikoliću organizam popušta, a da su infuzije u toku, odnosno da su mu dati elektroliti i voda. Prema njenim rečima, ukoliko Nikolić ubrzo ne prekine štrajk, doktori će biti primorani na parenteralnu ishranu, odnosno davanje hrane intravenski. Kako je navela Stančić Milojević, Nikolić je svestan svojih odluka, ali odbija savete lekara da prekine štrajk.

Danas anketa: Šta je milan beko tražio kod lidera SNS?

ALEKSANDAR STEVANOVIĆ, saradnik Centra za slobodno tržište: „Zašto je to toliko čudno? Skoro sve velike stranke sarađuju s istim ljudima. Poslovni ljudi finansiraju stranke i to je jedina stvar koja se u Srbiji primila kao nešto što dolazi iz Nemačke. Beko nije imao potrebu da se skriva od medija, jer on gleda u budućnost i na vreme se prestrojio, isto kao što je to uradio i 2000. godine“.

VJERICA RADETA, poslanica SRS: „Svi smo bili svedoci da je biznismen Milan Beko posetio Tomislava Nikolića u bolnici. Prvo što mi pada na pamet je da je čovek otišao da poseti svoju investiciju, da vidi da mu uloženo slučajno ne propadne. SNS je investicija DS, srpskih tajkuna i stranih ambasada“.

MILJENKO DERETA, predsednik Građanskih inicijativa: „Ne znam i mogu samo da nagađam razloge Bekove posete Nikoliću. Obično se prijatelju ide u posetu u bolnicu, a kako to obično biva kad se ide u posetu, nosite mu neke ponude. Ne možemo znati koliki su prijatelji njih dvojica i koje su to ponude. Možemo jedino to da pitamo Nikolića, kada jednog dana izađe iz bolnice“.

DRAGAN ŠORMAZ, poslanik SNS: „Zašto Beko ne bi posetio Nikolića? Zar je Beko neko osuđeno lice, zar mu je ograničeno kretanje? Ako on ima problem s vlašću, to nije pitanje za SNS, već za ljude na vlasti. Ne vidim što je spornija poseta Milana Beka od posete, na primer, Irineja Bulovića. Šta ćete pitati ako danas neko važniji od Beka poseti Nikolića?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari