– Predsednik Tomislav Nikolić neće pokretati novu i nezavisnu istragu o padu helikoptera, nakon objavljenih izveštaja dve komisije o tom događaju, niti postoji razlog zbog čega bi to radio, poručeno je Danasu u njegovom kabinetu povodom pitanja da li postoji mogućnost da to učini kao vrhovni komandant vojske. U odgovoru na isto pitanje u kabinetu premijera Aleksandra Vučića nam je kratko rečeno da se obratimo Ministarstvu odbrane, gde nam je nezvanično rečeno da do sada nije bilo reči o tome.

Na pitanje Danasa da li bi da je u ulozi predsednika Srbije zatražio novu i nezavisnu istragu o padu helikoptera, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče na konferenciji za novinare u sedištu stranke da je on kada su ubijena dvojica gardista na Topčideru zatražio novu istragu, koja nije dovela do konačnih  zaključaka, ali je pobila podatke prethodne istrage i rasvetlila nove probleme.

„Vlada Srbije mora odmah da razveje sve sumnje o tome ko je kriv za helikoptersku nesreću i kako se to desilo. Ako je potrebno pokrenuti i još jednu istragu da bi se videlo šta se desilo. Ne može se krivica svaliti na pilote, jer je očito da je istraga pokazala da je u sistemu vojnog komandovanja, ali i kod civilnih lica, došlo do propusta“, rekao je Tadić i dodao da država ima obavezu prema porodicama poginulih.

Tadić je napomenuo i da mu je, dok je bio predsednik države, iz sigurnosnih razloga bilo onemogućeno da leti u otežanim vremenskim uslovima ili noću i postavio pitanje zašto je ovaj let izveden u otežanim uslovima i zašto nije bio kraći. „Magla je mogla da se predvidi“, istakao je Tadić.



 

DSS traži ostavku Gašića

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je dužan da podnese ostavku zbog odgovornosti za pad vojnog helikoptera i smrt šestorice časnih i požrtvovanih ljudi i bolesne bebe, saopštila je juče vanparlamentarna Demokratska stranka Srbije. Ukoliko Bratislav Gašić ne podnese ostavku, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dužan je da pokrene postupak za njegovu smenu, piše u saopštenju

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari