Predsedništvo G17 plus predložiće za nove ministre ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalnog investicionog plana Nebojšu Ćirića i Miroslava Čučkovića, saznaje Danas iz više izvora bliskih vrhu te stranke, koji preciziraju da će G17 najverovatnije izaći u javnost sa ovim predlozima do kraja nedelje. Ćirić je, podsetimo, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, inače nestranačka ličnost, dok je Čučković, rođen 1979, član Gradskog veća Beograda i Predsedništva G17 plus.


0204 Trebalo bi očekivati da će se DS i SPS saglasiti s njihovim kandidaturama, s obzirom na to da je premijer Mirko Cvetković juče odlučio da prihvati ostavke Mlađana Dinkića i Verice Kalanović na funkcije u vladi, iako je prethodno lidera G17 plus želeo da razreši dužnosti. Ipak, neizvesnost da li će Dinkić biti pozvan na sastanak čelnih ljudi koalicije posvećen rekonstrukciji vlade ukazuje na to da odnosi unutar vlasti i dalje funkcionišu po principu „toplo-hladno“.

U G17 plus juče nisu želeli ni da potvrde, ni da demantuju da su Ćirić i Čučković favoriti za ministarske funkcije, pri čemu su ponovili da će Dinkića i Kalanovićevu, koji će postati narodni poslanici Skupštine Srbije, „naslediti“ najbolji kandidati. Demokrate i socijalisti nisu juče bili raspoloženi da komentarišu saznanja o kojima nisu zvanično obavešteni.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, smatra da će Mlađan Dinkić ubuduće „daljinski“ upravljati Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja. „Ništa se neće promeniti i niko neće odgovarati za načinjene propuste“, uveren je Ilić, koji tvrdi i da je lider G17 odlučio da bude narodni poslanik „zbog imuniteta“. Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić smatra da je „pitanje nedelja“ kada će se vlada raspasti, dok zamenik šefa poslanika SRS Aleksandar Martinović ističe da se „zamenom ministara ne menja pogubna politika vlade“.

Predsednik Vlade Srbije prihvatio je juče ponuđene ostavke ministara Mlađana Dinkića i Verice Kalanović i prosledio ih Narodnoj skupštini, potvrđeno je Danasu u kabinetu Mirka Cvetkovića. „Kao što vlada nastavlja da neometano radi, tako ni parlament ne treba opterećivati dodatnim raspravama na ovu temu, već treba omogućiti da nesmetano nastavi raspravu o zakonima bitnim za reforme i evropske integracije“, ističu u premijerovom kabinetu.

Skupština će, bez ikakve rasprave i odlučivanja, konstatovati ostavke Dinkića i Kalanovićeve, kao i onu Tomice Milosavljevića, na vanrednom zasedanju u ponedeljak. O novim članovima vlade trebalo bi da se odlučuje na prvom redovnom zasedanju parlamenta, početkom marta, u okviru „paketa“ rekonstrukcije Vlade Srbije.

„Ukoliko Mlađan Dinkić dobije poziv za učešće na sastanku lidera vladajuće koalicije posvećenom rekonstrukciji vlade, to će biti jasan znak da se G17 plus i dalje doživljava kao ravnopravan koalicioni partner“, rečeno je Danasu u toj stranci. Ukoliko, međutim, Dinkić kojim slučajem ne bude pozvan da zajedno s liderima DS i SPS Borisom Tadićem i Ivicom Dačićem odlučuje o opcijama za promene u vladi, G17 će morati da se ozbiljno pozabavi analizom svog položaja u koaliciji, upozorili su sagovornici našeg lista. Dinkić je juče kazao da je spreman da učestvuje u konsultacijama. „Spreman sam da razgovaram s našim partnerima o tome kako oni vide rekonstrukciju vlade, a sada ništa ne ukazuje na to da će biti smanjenja ministarstava, jer su svi govorili samo o personalnim promenama“, rekao je on.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je juče da je neophodno da se sa DS, kao najvećom partijom u vladajućoj koaliciji, postigne dogovor o konceptu daljeg rada Vlade Srbije i da su razgovori o tome već počeli. „Pred nama su razgovori o tim temama i mislim da su oni u toku“, rekao je Dačić za RTS i izrazio nadu da je koalicija prevazišla krizu u međusobnim odnosima.

Lider socijalista se istovremeno založio za to da u konsultacijama o promenama u vladi, koje bi dale „novi impuls“ njenom radu u narednih godinu dana, trebalo da učestvuju i stranke koje nisu u vlasti. Izgleda da opozicija nije spremna da posluša Dačića. Predstavnici DSS i SRS saglasni su da je rekonstrukcija vlade „besmislica“ i pokušaj da se izbegnu vanredni izbori. Iz LDP poručuju da takve konsultacije nisu njihov posao.

„Nećemo podržati personalne promene u sastavu vlade i ne bavimo se rekonstrukcijom vlade, jer to nije naš posao. Ponašaćemo se vrlo precizno i kao i do sada i glasati samo za one zakone i odluke neophodne za dobijanje statusa kandidata za EU, a koje su jasno definisane zahtevima Unije. Na strankama vladajuće koalicije je da srede svoje odnose i brzo predlože takve zakone ili da saopšte da to ne mogu i da raspišu izbore“, saopštio je član Predsedništva LDP Bojan Đurić.

Sednica bez ministara u ostavci

„Mlađan Dinkić je podneo ostavku, koja je prihvaćena, i neće prisustvovati današnjoj redovnoj sednici Vlade Srbije. Umesto njega biće prisutan državni sekretar Nebojša Ćirić“, rečeno je Danasu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Kako saznajemo, ni Verica Kalanović, ministarka za NIP u ostavci, neće otići na sednicu vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari